Francia kisváros kínál egy euróért házat

Egy francia kisváros, Saint-Amand-Montrond önkormányzata egy euróért kínál eladásra egy 77 négyzetméteres, kétemeletes, két hálószobás ingatlant, amelyhez kertrész és garázs is tartozik, és a város központjában helyezkedik el.

Az olasz falvakhoz hasonlóan, ahol már korábban is előfordult, hogy egy euróért kínáltak eladásra ingatlanokat a népességfogyás megállítása érdekében, most egy francia település is hasonló kezdeményezést indított. A vásárlónak azonban kötelezően fel kell újítania az épületet, amely az elmúlt 12 évben lakatlan volt, és a felújítás költségeit az önkormányzat körülbelül 130 ezer euróra, azaz közel 48 millió forintra becsüli.

A ház megvásárlásával a kilencezres lakosságú városban való letelepedés is jár, és a pályázatokat június 15-ig lehet benyújtani, amelynek részét kell képeznie a felújítási tervnek is. Aki csupán nyaralót szeretne, vagy bérbe adná az ingatlant, annak kevesebb esélye van a sikerre.

Saint-Amand-Montrond, amely Franciaország középső részén helyezkedik el, 2021-ben már hirdetett hasonló programot, amelyre kilencvenen jelentkeztek, és végül egy olyan család nyerte el az ingatlant, akik sosem látták azt személyesen. A korábban megvásárolt ingatlan felújításának 2025 végéig kell befejeződnie.