Álruhás Fidesz-kampány – Miért függetlenként indul a párt több jelöltje?

Közelednek az európai parlamenti és az önkormányzati választások, és egyre több Fideszhez köthető jelölt próbál függetlenként vagy helyi civil szervezetek tagjaként szavazatokat szerezni. A Blikk utánajárt, mi állhat ennek a jelenségnek a hátterében.

A választások előtt a Nemzeti Választási Iroda egyre több polgármesterjelöltet vesz nyilvántartásba, és több fideszes, exfideszes vagy Fideszhez köthető jelölt esetében is észrevehető, hogy nem a párt logójával kampányolnak. Például a XVI. kerület jelenlegi polgármestere, Kovács Péter, aki a Fidesz, a KDNP és a Magyar Vállalkozók és Munkaadók pártjának jelöltje, Facebook oldalán nem hirdeti nyíltan a kormánypártokhoz való kötődését. Kovács a Blikknek azt nyilatkozta, hogy minden kampánykiadványán rajta van minden támogató párt logója, de közösségimédia-oldala a kerületről és a polgármesteri munkájáról szól, nem a választási kampányról.

Törökszentmiklóson Kis Zoltán független, a Fidesz-KDNP által támogatott polgármesterjelöltként indul, de közösségi oldalán nem hirdeti hangosan, hogy kik támogatják. Bánokszentgyörgy polgármestere, Baumgartner László, aki korábban a Jobbik politikusa volt, most függetlenként indul, de a Fidesz színeiben is vármegyei listás képviselőjelölt.

Soroksár jelenlegi polgármestere, Bese Ferenc, aki korábban a Fidesz támogatását élvezte, most függetlenként indul, és közösségi média oldalain sem utal párttámogatásra. Kunmadaras polgármestere, Balogh Marianna, szintén függetlenként indul, de az Új Esélyt Kunmadarasnak Egyesület jelöltjeinek is szavazatokat kér, és a jelölti bemutatók fotóin a Fidesz által használt arculat látható.

Kunhegyesen Szabó András, aki korábban a Fidesz jelöltjeként nyert, most az Együtt Kunhegyesért Egyesület égisze alatt indul, míg Szegediné Szabó Dóra, aki szintén függetlenként szerepel az NVI oldalán, a Fidesz és a KDNP támogatását élvezi. Nyergesújfalun Mihelik Magdolna, aki Völner Pál volt államtitkár jó barátja, függetlenként szerepelhet a szavazólapokon, noha korábban a Fidesz jelöltje volt.

Kiszelly Zoltán politológus szerint az emberek kiábrándultak a politikából, és a független vagy civil szervezet által támogatott indulás lehetőséget ad arra, hogy meg tudják szólítani őket. A civilség azt is sugallja, hogy az így induló jelöltek jobban be vannak ágyazva helyben.