Egekben az egyetemi tandíjak, milliókat fizetnek a diákok

Miközben az egyes felsőoktatási intézményekben a képzésekért akár 16 millió forintot is ki kell fizetni, az Oktatási Hivatal adatai szerint idén több mint 120 ezer diák jelentkezett a felsőoktatásba. A magas tandíjak ellenére a gazdálkodási és menedzsment képzés a legnépszerűbb.

Az Eduline és a Blikk cikkei szerint a felsőoktatási intézményekben az önköltséges képzések díjai jelentősen megterhelhetik a diákok pénztárcáját. Az "olcsóbb" képzések is 200-300 ezer forint között mozognak félévente, de vannak olyan szakok, ahol ennek akár a négyszeresét is elkérhetik. Különösen magasak a művészeti és az angol nyelvű gazdasági képzések díjai azok számára, akik nem állami ösztöndíjasok.

Az Oktatási Hivatal adatai alapján a jelentkezők 67%-a alapképzésre, 20%-a mesterképzésre, 10%-a osztatlan szakokra, míg 3%-a szakképzésre szeretne járni.

Az állatorvosi képzés az egyik legdrágább, ahol az önköltséges formában tanulóknak félévente 1 450 000 forintot kell fizetniük, és a képzés 11 félévig tart, így a teljes képzés díja 15 950 000 forintba kerül. Az általános orvosi képzés tandíja félévente 1 350 000 forint, 12 féléves időtartammal, így a teljes képzés díja 16 200 000 forintba kerül. A fogorvosi képzés tandíja ugyanennyi, de mivel a képzés 10 félévig tart, ezért összköltsége alacsonyabb.

A gazdasági képzések között az angol nyelvű szakok tandíja néhol majdnem eléri az egymillió forintot félévente. A Budapesti Corvinus Egyetemen a gazdálkodási és menedzsment, valamint a nemzetközi gazdálkodás képzésen a hallgatóknak félévente 990 000 forintot kell fizetniük, míg az IBS Nemzetközi Gazdasági Főiskolán ezekért a képzésekért 950 000 forint a féléves tandíj.

A művészeti képzések terén a színművész, a cirkuszművész, valamint a képző- és zeneművészeti képzéseken is 700-950 ezer forint között mozog a féléves tandíj ára. A Színház- és Filmművészeti Egyetem nem indít önköltséges formát, így a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kaposvári campusán lévő színművész képzésre jelentkezőknek 950 000 forintot kell fizetniük félévente. A színházrendező képzés tandíja is megegyezik ezzel az összeggel.

A legnépszerűbb képzések között a gazdálkodási és menedzsment szak áll az élen, ezt követi a pszichológia, jogász, ápolás és betegellátás, valamint a kereskedelem és marketing képzések. Az OH jelentése szerint a legtöbben magyar nyelvű képzésre jelentkeztek, így elkerülhetik a nyelvi pótlékot, és olcsóbb tandíjak mellett szerezhetik meg diplomájukat.