Óriási akvizíció a bányászati szektorban: létrejöhet a világ legnagyobb réztermelője

A BHP Group, a világ egyik legnagyobb tőzsdén jegyzett bányavállalata, 31,1 milliárd fontos ajánlatot tett az Anglo American felvásárlására, ami a világ legnagyobb réztermelőjének létrejöttét eredményezheti.

A BHP Group bejelentette, hogy ajánlatot tett az Anglo American részvényeinek 100 százalékának megvásárlására, melynek értelmében az Anglo American részvényesei minden egyes részvényük után 0,7097 darab BHP-részvényt kapnának. Az ajánlat összértéke így 31,1 milliárd fontot (38,9 milliárd dollárt) tesz ki, ami több mint 10 százalékkal magasabb a részvények előző napi záróárával számolt piaci kapitalizációnál. Az ajánlat nyilvánosságra hozatalát követően az Anglo American részvényei 12 százalékos emelkedést mutattak a londoni tőzsdén. A BHP szerint a nem kötelező érvényű ajánlat teljes részvényenkénti értéke körülbelül 25,08 font, ami 14 százalékos prémiumot jelent az Anglo szerdai záró részvényárfolyamához képest.

Az Anglo American vállalat megerősítette, hogy megkapta a BHP "kéretlen, nem kötelező érvényű és erősen feltételes" ajánlatát, amelyet jelenleg tanácsadóival együttműködve vizsgál. A vállalat szerdán késő este közleményben közölte, hogy igazgatótanácsa megvizsgálja az ajánlatot.

Az esetleges egyesülés révén egy olyan rézbányászati óriásvállalat jöhetne létre, amely a globális rézkibocsátás 10%-át biztosítaná, és ezzel a világ legnagyobb szereplője lenne ebben az iparágban. Az egyesülés mozgatórugója valószínűleg a réz, hiszen a két cég együttesen a globális rézkínálat mintegy 10 százalékát ellenőrizné egy olyan időszakban, amikor jelentősen megugrik majd a kereslet a fosszilis energiahordozókról környezetkímélőbb energiaforrásokra való átállás miatt.

Mindkét vállalat ambiciózus célokat tűzött ki a rézbányászat területén, különösen Dél-Amerikában, ahol a várható rézhiány és az energetikai átmenet miatt növekszik a kereslet az elektromos járművek és más zöld technológiák számára nélkülözhetetlen réz iránt. Az elmúlt négy év során emelkedett a fúziós és felvásárlási aktivitás a bányászati szektorban. Az Anglo American vonzerejét jelentősen növeli dél-amerikai rézüzletága, ugyanakkor a vállalat bonyolult szerkezete és különböző nyersanyagok iránti vegyes kitettsége eddig visszatartotta a kérőket.

A BHP szerint az egyesülés előnyös lenne mindkét fél számára, mivel ötvözné a két vállalat erősségeit és eszközeit, ezzel jelentős növekedési potenciált biztosítva. Az Anglo American hosszú távú növekedési lehetőségeket kínál, míg a BHP magasabb árrésű eszközeivel, pénztermelő projektjeivel és erős mérlegével járulna hozzá a tranzakcióhoz. Egy sikeres felvásárlás szimbolikus jelentőséget is hordozna, hiszen a BHP és nagy versenytársai a nem is olyan távoli múltban egy csomó meglehetősen rossz eredménnyel záruló tranzakciót hajtottak végre, és egy ideig nem is próbálkoztak ilyennel. Ennek köszönhetően a szektor cégei egy nagy rakás készpénzen ülnek olyan menedzsment csapatokkal az élen, amelyek meg akarják mutatni a befektetőknek, mire is képesek valójában.

A BHP ajánlata eldördült a startpisztolyként a szektorban, ahol megindulhat az öldöklő harc az anyagért, amire mindenki vágyik. Pont emiatt könnyen elképzelhető, hogy a BHP ajánlata csak az első lépés és hamarosan megjelennek a kérők között az ágazat olyan más nagyágyúi is, mint például a Rio Tinto Group vagy a Glencore Plc..