Azerbajdzsán gázt szállít Magyarországnak

Azerbajdzsán 100 millió köbméter földgáz szállítását ígérte Magyarországnak, ebből eddig 55 millió köbméter érkezett meg. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Brüsszelnek nincs beleszólása abba, hogy Magyarország honnan szerzi az energiát.

A magyar-azeri gazdasági vegyes bizottság ülésén Szijjártó Péter bejelentette, hogy a történelem során először indult meg a földgázszállítás Azerbajdzsánból Magyarországra. Az első ütemben 55 millió köbméter gáz érkezett, ami az ígért 100 millió köbméter felét teszi ki.

Szijjártó hangsúlyozta, hogy Magyarország nem a meglévő megállapodásait kívánja helyettesíteni, hanem új forrásokat szeretne bevonni az energiaellátásba, különösen délkeleti irányból. Az Európai Uniótól kért infrastruktúra-fejlesztési támogatást kaptak, de elutasító választ kaptak, ezért a miniszter kijelentette, hogy "Brüsszelnek semmi köze nincsen ahhoz, hogy mi hogyan és honnan oldjuk meg energiaellátásunkat, ezzel kapcsolatban sem iránymutatásokat, sem instrukciókat, sőt még tanácsokat sem fogadunk el".

A külgazdasági és külügyminiszter ígéretet tett arra, hogy az első szállítmány után növelni fogják az azeri gázból igénybe vett mennyiséget a földgázellátás biztonsága érdekében. Emellett megemlítette, hogy a Mol már jelen van Azerbajdzsánban, és terveik vannak a cég szerepének további növelésére a kitermelési technológiák modernizálásában és a vegyipari területen. Szijjártó hozzátette, hogy ha minden a tervek szerint halad, akkor magyar vállalati részvétellel is hozzájárulhatnak az azerbajdzsáni Forma-1-es világbajnoki futam sikeréhez a következő évben.

Szijjártó Péter az azeri munkaügyi miniszterrel, Sahil Babayevvel folytatott megbeszélését követően arra is kitért, hogy ennek ellenére mégis sikerül megoldani a diverzifikációt, részben a kaukázusi országnak köszönhetően. Rámutatott, hogy néhány éven belül az azeri megújuló energia is része lehet a magyar energiamixnek, ehhez a világ leghosszabb tenger alatti magasfeszültségű vezetéket kell felépíteni, amelyre már van is közös elköteleződés Magyarország, Románia, Georgia és Azerbajdzsán részéről.

Ebből is látszik, milyen jó döntés volt 2010-ben, hogy Azerbajdzsánnal egy stratégiai együttműködést kezdtünk el felépíteni. Azok, akik akkor sokszor szalonképtelen módon kritizáltak minket, ma sokat adnak, adnának egy-egy jó fotóért Aliyev elnök úrral

– szögezte le a tárcavezető.