Az erkélynapelemek helyzete Magyarországon és Európában

Magyarországon a napelemek terjedése a lakosság körében jelentős, azonban az erkélynapelemek telepítése még nem vált elterjedtté, ellentétben néhány másik európai országgal, ahol ezek a rendszerek egyre népszerűbbek.

Magyarországon a napelemek telepítése a háztetőkre már széles körben elterjedt, de az erkélynapelemek még nem nyertek teret, mivel műszaki és építési szabályozási akadályokba ütköznek. Az erkélynapelemek, amelyek az uniós szabályozás szerint 800 wattnál nem nagyobb teljesítményűek, könnyen telepíthetők és mobilisak, ideálisak lennének azokra a helyekre, ahol a tetőre nem lehet napelemeket felszerelni.

Egy négyfős család villamosenergia-felhasználásának körülbelül negyedét képesek fedezni, és egy átlag feletti budapesti fogyasztó öt év alatt megtérülhet az árát. Magyarországon azonban csak akkor lehet erkélynapelemet használni, ha azt nem kötik rá a hálózatra, és a megtermelt energiát saját akkumulátorban tárolják.

Szép Tekla, a Miskolci Egyetem Világgazdaságtani Tanszékének docense szerint a magyar villamosenergia-infrastruktúra nem készült fel az erkélynapelemek hálózatra csatlakoztatására, és a hazai épületállomány rossz állapota is akadályozza a terjedésüket. A balkonerőművek tűzveszélyessége is fontos szempont, hiszen a nem megfelelő szabványú termékek veszélyt jelenthetnek.

Budapest XI. kerületében egy lakó erkélynapelem telepítését a helyi főépítész településkép-védelmi szempontból nem engedélyezte, ami azt mutatja, hogy a településkép-védelmi korlátozások is gátolják az erkélynapelemek elterjedését.

Ezzel szemben Bécsben a balkonnapelemek telepítése egyszerű, és a telepítési láz továbbra is tart, ahol az első három hónapban 700 napelemet regisztráltak. Európában a balkonerőművekhez való hozzáállás országonként eltérő, Dániában például tiltják, míg Németországban támogatást is lehet kapni hozzá.

A magyar lakosság nyitott a megújuló energiákra, és egy kutatás szerint a válaszadók jelentős része használna erkélynapelemet, ha az ingyenes bejelentéshez lenne csak kötve. 2023. augusztus 31-én a II. kerület polgármestere, Őrsi Gergely bejelentette, hogy kezdeményezik az erkélynapelemek telepítésének és üzemeltetésének engedélyeztetését.

Szép Tekla szerint az erkélynapelemek használata hozzájárulhat az energiapolgárság kialakulásához, és fontos lenne, hogy többen válasszák ezt a megoldást.