Egyenlő versenyfeltételeket sürget Kínában az amerikai külügyminiszter

Antony Blinken amerikai külügyminiszter Sanghajban hangsúlyozta az "egészséges gazdasági verseny" fontosságát Kínával, és arra szólította fel Pekinget, hogy biztosítson egyenlő versenyfeltételeket az ott működő amerikai vállalatok és munkavállalók számára.

A külügyminiszter csütörtökön találkozott Csen Csi-ninggel, Kína egyik vezető tisztségviselőjével, és mindkét fél kifejezte reményét, hogy a két nagyhatalom képes lesz együttműködni a globális kihívások kezelésében, a nézeteltérések ellenére is. Ezt az amerikai külügyminisztérium közölte.

Matthew Miller, a külügyminisztérium szóvivője szerint Blinken aggodalmait fejezte ki Kína kereskedelempolitikájával és nem piacgazdasági gyakorlataival kapcsolatban, de kiemelte az Egyesült Államoknak a Kínai Népköztársasággal való egészséges gazdasági versenyre való törekvését.

Blinken háromnapos kínai látogatásának első állomásaként Sanghajban tartott tárgyalásokon hangsúlyozta a közvetlen és tartós kétoldalú kötelezettségvállalás, valamint az együttműködés kiépítésének módjainak keresésének fontosságát.

A külügyminiszter szerint "kötelességünk népünk, sőt a világ felé is, hogy felelősségteljesen kezeljük a két ország közötti kapcsolatot".

Csen Csi-ning hozzátette, hogy a két ország vezetői közötti legutóbbi telefonbeszélgetés hozzájárult az országok kapcsolatának stabil és egészséges fejlődéséhez, és kiemelte, hogy a választott út, legyen az együttműködés vagy konfrontáció, mindkét nép és ország jólétét, valamint az emberiség jövőjét befolyásolja.

Blinken a sanghaji New York-i Egyetem helyi kampuszán amerikai és kínai diákokkal is találkozott, ahol elmondta, hogy a kultúrák közötti interakció "a legjobb módja annak, hogy remélhetőleg azzal kezdjük, hogy megértjük egymást".

Az amerikai diplomata csütörtökön utazik tovább Pekingbe, ahol pénteken várhatóan találkozik Vang Ji kínai külügyminiszterrel és Hszi Csin-ping kínai elnökkel.