A magyarok kedvenc kabriói

Az elmúlt év adatai alapján a magyar vásárlók egyre fiatalabb és drágább kabriók iránt érdeklődnek a Használtautó.hu adatai szerint.

A statisztikák azt mutatják, hogy a magyarok milyen korú és mennyiért kapható kabriókat keresnek. A tendencia szerint a vásárlók tavalyhoz képest fiatalabb és drágább modelleket részesítettek előnyben. A legkeresettebb kabriók listáját a Peugeot 206 vezeti, amit a BMW 3-as sorozat, a Renault Megane, a Mazda MX-5 és az Opel Astra követ.

A legolcsóbb nyitott tetejű autó a Fiat Punto, melynek átlagára 481 ezer forint, míg a legdrágább a Mercedes-AMG SL, amelyért 64,8 millió forintot kell fizetni.

A 11-20 éves, valamint a 20 évnél idősebb modellek iránti érdeklődés továbbra is magas, de a 2 évnél fiatalabb kabriók iránti kereslet majdnem kétszeresére nőtt. Az érdeklődők az 1 és 3 millió forint közötti árkategóriában kerestek a legtöbbet, amely a keresések 35%-át tette ki, de a 3 és 7 millió forint közötti, valamint az 500 ezer és 1 millió forint közötti árkategóriák is népszerűek voltak. Ezzel szemben az elmúlt év statisztikái azt is mutatják, hogy a magyar vásárlók kimondottan az öregecske, 11-20 éves (57,5%) és 20 évnél is idősebb modellekért (22%) emelték fel legtöbbször a telefont.

A statisztikák szerint minden tizedik potenciális vásárló 15 millió forint feletti kabriót nézett ki magának, majdnem annyian, mint a legalacsonyabb, 500 ezer forint alatti kategóriában. A fiatalabb modellek iránti növekvő érdeklődés összhangban van azzal a tendenciával, hogy 2023 első negyedévében a 7-15 millió forint közötti, valamint a 15 millió forint feletti árkategóriákban is nőtt a kereslet.

„Adataink szerint minden év második negyedévében ugrásszerűen nő a kabriók iránti érdeklődés, ezért az eladóknak azt javasoljuk, hogy ekkortájt töltsék fel a minden részletre kiterjedő, alvázszámmal, szervizkönyvvel és nagyfelbontású fotókkal kiegészített hirdetéseiket. Aki pedig vásárolni szeretne, jelenleg több mint 25-féle modellből válogathat 2 millió forintos átlagár körül, de természetesen az árlista csúcsán a prémium márkák is felbukkannak. Az élen a Mercedes áll, de a Bentley, az Audi és a Ferrari is szerepel a toplistán” – emelte ki Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője.