Kína űrbeli katonai törekvései

Bill Nelson, a NASA igazgatója szerint Kína katonai küldetéseket álcázhat civil űrprogramok mögé, és ha előbb érnek a Holdra, akár teljesen kisajátíthatják azt.

Bill Nelson a NASA vezetője az amerikai törvényhozóknak beszélt arról, hogy Kína hogyan titkolózik az űrben végzett tevékenységeivel kapcsolatban, és hogy ezek a tevékenységek katonai célokat szolgálhatnak. A The Guardian beszámolója szerint Nelson kiemelte, hogy Kína az elmúlt évtizedben jelentős előrelépéseket tett az űrkutatás terén.

Nelson aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ha Kína előbb ér a Holdra, akkor az égitestet saját céljaira használhatja fel, és megakadályozhatja az Egyesült Államokat abban, hogy ott landoljon. Ez különösen azért problémás, mert a Hold erőforrásai fontosak lehetnek a Marsra történő emberi küldetések szempontjából.

A NASA tervei szerint 2026-ban embert küldene a Holdra az Artemis III küldetés keretében, míg Kína hasonló küldetést 2030-ra tervez. Nelson reményét fejezte ki, hogy Peking felismeri a polgári űrkutatás békés céljait, de jelenleg nem lát erre utaló jeleket.