A Hamász kész fegyvert letenni a kétállami megoldás érdekében

A Hamász politikai tisztségviselője, Halil al-Hajja bejelentette, hogy a szervezet hajlandó letenni a fegyvert és politikai párttá alakulni, ha létrejön egy független palesztin állam az 1967 előtti határok mentén.

A Hamász, amelyet palesztin terrorszervezetként tartanak számon, eddig elutasította Izrael állam elismerését. Halil al-Hajja azonban most arról számolt be, hogy a szervezet kész egy ötéves vagy annál hosszabb tűzszünetet kötni Izraellel, és átalakulni egy hagyományos politikai párttá, amennyiben megvalósul a kétállami megoldás. A Hamász a tárgyalások során kifejtette, hogy szeretne csatlakozni a Fatah vezette Palesztinai Felszabadítási Szervezethez, és egységes kormányzatot alkotni Gázában és Ciszjordániában.

A palesztin vezető kiemelte, hogy a Hamász elfogadná egy teljesen szuverén palesztin állam létrejöttét a Gázai övezetben és Ciszjordániában, valamint a palesztin menekültek visszatérését a nemzetközi határozatoknak megfelelően. Hajja szerint, ha ezek a feltételek teljesülnek, a Hamász katonai szárnya feloszlatásra kerülne.

Hajja a következőképpen fogalmazott: "A tapasztalatok azt mutatják, hogy a megszállók ellen harcolók, amikor elnyerték saját államukat, jogaikat és függetlenek lettek, mit tettek? Politikai párttá váltak, fegyveres erőik pedig nemzeti hadsereggé alakultak át."

Annak ellenére, hogy a Hamász nyitottságot mutat a béke felé, hivatalos politikai programjuk még mindig azt tartalmazza, hogy a szervezet elutasít minden más megoldást Palesztina teljes felszabadításán kívül a Jordán folyótól a Földközi-tengerig terjedő területen. Izrael és a Palesztin Nemzeti Hatóság egyelőre nem reagált Hajja nyilatkozatára. Az izraeli vezetés a 2023. október 7-i terrortámadás után megfogadta, hogy véget vet a Hamász tevékenységének.

A terrortámadás során körülbelül 1200 ember, többségében civil halt meg, a Hamász fegyveresei pedig további nagyjából 250 túszt hurcoltak a Gázai övezetbe. Az azóta zajló izraeli hadműveletek során az enklávé 34 ezer palesztin lakosa halt meg, a többségül nő és gyerek. A harcok miatt a térség 2,3 milliós lakosságának 80 százaléka elhagyni kényszerült az otthonát. Izrael most hetek óta a délen fekvő Rafah városának megtámadására készül, ahová az övezet egymillió lakosa menekült a harcok elől. Arra hivatkoznak, hogy oda vette be magát a Hamász négy, még megmaradt zászlóalja, amelyek elpusztítása győzelmet jelentene a szervezet fölött.

Hajja a háborúval kapcsolatban elmondta, hogy Izrael csupán a Hamász képességeinek körülbelül 20 százalékát semmisítette meg "emberéletben és harcászatilag". "Ha nem tudnak végezni velünk, akkor mi a megoldás? Meg kell állapodnunk" – hangoztatta. A Hamász-vezető szerint nem tudják pontosan, hogy még hány izraeli túsz van életben a Gázai övezetben, de ragaszkodnak az izraeli erők teljes kivonásához és egy tartós tűzszünethez azok elengedéséért cserébe. Hajja hozzátette, hogy a Hamász nem tűri meg a palesztinokon kívül semmilyen más fegyveres jelenlétet az övezetben, sem szárazföldön, sem a tengeren, és minden ilyen haderőt megszállónak tekint.

A felek között Katarban hetek óta tűzszüneti tárgyalások zajlottak, amelyek azonban mostanra befagytak. Katar pedig azt közölte, hogy újragondolja a közvetítőként betöltött szerepét.

Al-Hajja arról is beszélt: a Hamász nem bánta meg, hogy október 7-én támadást indított Izrael ellen, annak ellenére sem, hogy Izrael válaszul indított csapásai mit okoztak a Gázai övezetben. Tagadta, hogy a fegyveresek civileket választottak célpontul, és azt állította, hogy a művelet elérte a célját, mivel a palesztin ügy ismét a világ érdeklődésének középpontjába került. Kijelentette azt is, hogy a Hamász elpusztítására tett izraeli kísérletek végső soron elbuknak majd, hiszen nem lehet megakadályozni a jövőbeni palesztin fegyveres felkeléseket. „Mondjuk, hogy elpusztítják a Hamászt. A palesztin nép is elpusztul vele?”