A világ legnagyobb bankjának vezére súlyos gazdasági csapásokra figyelmeztet

Jamie Dimon, a JPMorgan Chase vezérigazgatója szerint az amerikai gazdaságban megismétlődhetnek az 1970-es évek problémái, amikor az infláció második hulláma recessziót eredményezett.

Jamie Dimon, a JPMorgan Chase (JPM) vezérigazgatója a New York-i Gazdasági Klubban tartott keddi előadásán, amelyet a Yahoo Finance szemlézett, kifejezte aggodalmát, hogy az amerikai gazdaságban ismét előfordulhatnak az 1970-es években tapasztalt problémák. Ebben az évtizedben a stagfláció, azaz az alacsony növekedés és a magas infláció kombinációja jelentette a gazdasági nehézségeket, és Dimon szerint ez a veszély jelenleg is fennáll.

Dimon hónapok óta hívja fel a figyelmet a rugalmas amerikai gazdaságot fenyegető kockázatokra, amelyek a piacok által vártnál tartósabb inflációhoz és magasabb kamatlábakhoz vezethetnek. Ezt az álláspontját részvényeseknek írt április 8-i levelében is megfogalmazta.

A Federal Reserve tisztviselői, köztük Jerome Powell Fed-elnök, az elmúlt héten megerősítették Dimon nézetét, elállva a korábbi kamatcsökkentés lehetőségétől, és jelezték, hogy a vártnál magasabb infláció miatt a kamatok valószínűleg hosszabb ideig maradnak magas szinten.

Dimon az április 8-i levelében említette, hogy a bank felkészült a "2%-tól 8%-ig vagy még tovább" terjedő kamatlábakra, és ezt a jóslatát a keddi előadásán ismételte meg, hozzátéve, hogy a stagflációt is kezelni tudják.

A JPMorgan a hónap elején olyan első negyedéves eredményeket jelentett be, amelyek azt mutatták, hogy a magasabb kamatlábak még az ország legnagyobb bankja számára is kihívást jelentenek. Bár a nyereség 6%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami felülmúlta az elemzői várakozásokat, a bank a nettó kamatbevétel csökkenését jelentette az előző negyedévhez képest, ami a betétmarzsok csökkenésével és az alacsonyabb betétállományokkal magyarázható.

Dimon a keddi beszélgetés során más ismert témákra is kitért, többek között a nagy összegű kormányzati kiadásokra, a Fed mérlegének csökkentésére irányuló erőfeszítésekre, a Közel-Keleten és Ukrajnában zajló háborúkra, valamint azok potenciális hatásaira az alapvető nyersanyagpiacokon, a migrációra és a geopolitikai kapcsolatokra.