Európa energiapiaci jövőképe és a zöld átállás kihívásai

Európában a gázárak emelkedése versenyképességi problémákat vet fel, és a kontinens jelentős importfüggősége miatt kockázatokat rejt magában. Lakatos Benjamin, a MET Csoport elnök-vezérigazgatója szerint a zöld átállás akár 10-15 évvel is tovább tarthat, ha nem vagyunk hajlandóak áramszüneteket vállalni. A jövőben az energiarendszer áramalapúvá válhat, de a földgáz még hosszú ideig szükséges maradhat.

A Portfolio-nak adott exkluzív interjúban Lakatos Benjamin rámutatott, hogy Európa 90%-os gázimport-kitettsége jelentős sérülékenységet jelent, amit a nagy LNG-szállítók kihasználhatnak. A 2022-es európai gázválság tetőpontján elpárolgott összegek felének energiaberuházásokra való fordítása megoldotta volna a kontinens energiaproblémáit. Lakatos szerint a zöld átállás gyorsítása ellátásbiztonsági kockázatokkal járna, és a fenntartható sebesség sokkal költséghatékonyabbá teszi a folyamatot.

Az Európai Unió gazdasága jelenleg elbírja az energiaárak jelenlegi szintjét, de emelkedés esetén problémák adódhatnak. A zöld átállás folyamatos pozícióvesztéssel járhat Európa részéről, és a kontinens versenyképességének megőrzése kulcsfontosságú. Lakatos hangsúlyozza, hogy a fiataloknak célorientáltan kell koncentrálniuk a jövőre, és az iparág szereplőinek kereteket kell biztosítaniuk számukra.

A 2021-es Glasgow-i klímacsúcs volt az a fordulópont, amikor a szabályozói és politikai vezetés felismerte, hogy a zöld átmenet megvalósításához a magángazdaság szereplőit is be kell vonni. A magánbefektetők bevonása nélkül az átmenet nem valósulhat meg, és a piac általában hatékonyabb megoldásokat kínál.

A zöld átmenet kapcsán a legfontosabb kérdés az ellátásbiztonság, mivel az európai fogyasztók kulturálisan nincsenek felkészülve áramszünetekre. A versenyképesség és a zöld átmenet a másik két láb, ahol az idővel lehet játszani, és a versenyképesség relatív dolog.

Lakatos szerint 50 év múlva a lakosság szinte csak áramot fog használni, és a teljes energiarendszer is többnyire áramalapú lesz. A hidrogén szerepe még kérdéses, de Németország döntése, hogy a hidrogén felé lép, fontos, mivel az állami támogatások meghatározóak lehetnek a technológiák elterjedésében.

A jövő energiafelhasználása lokális lesz, és nem egykaptafás megoldásokra kell törekedni. A diverzifikált energiamix és a lokális adottságokra alapozott kapacitások kiépítése kulcsfontosságú. A magyar szabályozás is ebbe az irányba látszik elindulni, és a MET is törekszik arra, hogy különböző áramtermelési megoldásokat hozzon össze.

A gázipari szereplők számára a kihívás, hogy a 2030-2040 közötti átállási határidőknél 10-15 évvel később fog megszűnni a földgáz jelentősége. A MET Csoport elnök-vezérigazgatója szerint a gázpiaci ellátásbiztonság terén Európa jól áll, de a fogyasztás további csökkentése kérdéses.

Az ukrán gáztárolók bombázása veszélyezteti az ellátásbiztonságot, és a Török Áramlat folyamatos működése kulcsfontosságú a régió ellátásbiztonsága szempontjából. A MET Csoport értéke emelkedett a három évvel ezelőttihez képest, és a cégvezető optimista a Z-generáció integrációját illetően.