Az elektromos autók árának csökkenése

Az elektromos járművek piaca lassulást mutatott a múlt évben, azonban Kínában az elektromos autók már olcsóbbak, mint a hagyományos belsőégésű motoros társaik. Az IEA előrejelzése szerint idén jelentős növekedés várható az elektromos autók eladásaiban.

Tavaly a globális elektromos autópiac növekedése lelassult, de Kínában az elektromos autók ára már versenyképes a belsőégésű motoros járművekkel szemben. Az elektromos autók eladási száma idén várhatóan 20 százalékkal, 17 millióra nőhet a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) szerint. Ez a növekedés nem egyenletes a világ különböző részein: Kínában az elektromos autók piaci részesedése jelentősen magasabb, mint Európában vagy Észak-Amerikában.

A kezdeti lelkes vásárlók már megvásárolták az elektromos autókat, de sokan még várakoznak az árak csökkenésére és a töltőinfrastruktúra fejlesztésére. A gyártóknak ezért áraikat kell csökkenteniük, és a közöttük kialakult verseny is hozzájárul az árcsökkenéshez. Az akkumulátorok árának csökkenése kulcsfontosságú lehet az elektromos autók szélesebb körű elterjedésében.

Kínában a tavaly eladott elektromos autók 60 százaléka már olcsóbb volt, mint a hasonló belsőégésűek. Az elektromos autók eladásainak fele Kínában történt, beleértve az ott gyártott Teslákat is, míg a belsőégésű motoros autók piacán a kínai gyártók részesedése csak 10 százalék. Idén az eladott elektromos autók 60 százaléka várhatóan Kínában talál majd gazdára, és az országban az elektromos autók eladási aránya elérheti az 45 százalékot. Ez már befolyásolhatja Kína olajfogyasztását és olajimportját is, amely bár még nem csökken, de nem is növekszik tovább. Az IEA 2030-ra várja az olajfelhasználás csúcspontját globális szinten.

A töltőhálózat kiépítettsége még mindig jelentős kihívást jelent a világ többi részén. Kínában a töltőinfrastruktúra gyorsan fejlődött, míg más nagy piacokon még hátravan a fejlesztés. Az Energiaügynökség becslése szerint a jelenlegi körülbelül 4 millió töltőpontszám az évtized végére 15 millióra fog nőni.