Újabb 63 milliárd forint a közműszámlákra

A kormány újabb 63 milliárd forintot csoportosított át a rezsivédelmi alapból, amelyet az Energiaügyi Minisztérium fog felhasználni a közműszámlák kiegyenlítésére, miközben jelentős összegeket fordítanak a 2027-es vizes világbajnokság rendezésére is.

A kormány döntése értelmében a rezsivédelmi alapból kivont 63 milliárd forintot az Energiaügyi Minisztérium kapja meg. Ezt az összeget a minisztériumnak kell továbbítania a villamosenergia- és földgázszolgáltatóknak, hogy segítse a lakossági rezsiköltségek fedezetét.

Egy másik, a kormány által hozott határozat értelmében a 2027-es FINA világbajnokság költségeihez is hozzájárulnak. A kormány 100 millió forintot és közel egy millió dollárt biztosít a 22. Úszó-, Vízilabda-, Műugró, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság, valamint a Masters Világbajnokság megrendezéséhez.

A Magyar Úszó Szövetség 2022. évi jogdíjának kifizetéséhez szükséges forintösszeget, valamint a Nemzetközi Úszó Szövetség részére fizetendő 2023. évi világbajnoksági díjjal kapcsolatos általános forgalmi adót – ami 945 567 amerikai dollárnak megfelelő összeg – szintén a központi költségvetésből biztosítják. Továbbá a kormány a következő három évre összesen 25 millió dollárt különített el a világbajnokság díjának, a producer szolgáltatásainak és a hazai közvetítővel kapcsolatos költségek fedezésére.

Orbán Viktor miniszterelnök rendeletben utasította Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter bevonásával gondoskodjon a 2027. évi világbajnokság megrendezéséhez szükséges jogdíjak kifizetéséről. A Magyar Úszó Szövetségnek összesen 100,44 millió forint többletforrást biztosítanak.

A Nemzetközi Úszó Szövetség részére fizetendő 2023. évi világbajnoksági díjjal összefüggő általános forgalmi adó összegét, ami jelenlegi árfolyamon mintegy 372 millió forint, szintén elő kell teremtenie a pénzügyminiszternek.

A vizes vb megrendezése érdekében a Nemzetközi Úszó Szövetség részére fizetendő világbajnoksági díj, valamint a producer szolgáltatásaival és a hazai közvetítővel kapcsolatos költségek fedezésére szolgáló központi költségvetési támogatás biztosításáról is gondoskodni kell. Ennek részletezése a következőképpen alakul:

  • 2025-ben 4,572 millió dollárnak megfelelő forintösszeget (jelenlegi árfolyamon csaknem 1,8 milliárdot),
  • 2026-ban 11,557 millió dollárnak megfelelő forintösszeget (jelenlegi árfolyamon mintegy 4,5 milliárdot),
  • 2027-ben közel 9 millió dollárnak megfelelő forintösszeget (jelenlegi árfolyamon mintegy 3,5 milliárdot).

Ez az összeg közel 10 milliárd forintnak felel meg.