A vezetéknevünk kezdőbetűje és a tanulmányi eredmények

Egy friss kutatás szerint a vezetéknevünk kezdőbetűje befolyásolhatja a tanulmányi eredményeinket, különösen azokat a diákokat érintve hátrányosan, akiknek a neve az ábécé végén szerepel.

Bár a vezetéknevünket nem választhatjuk meg, kevesen gondolnák, hogy ez befolyásolhatja az iskolai teljesítményünket. Azonban a Michigani Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint azok a diákok, akik a névsor végén helyezkednek el, rosszabb értékelést kaphatnak a tesztjeiken és dolgozataikon, mint azok, akik az ábécé elején vannak. A kutatás arra is rávilágított, hogy a tanárok leterheltsége és a dolgozatok kijavításának sorrendje is befolyásolhatja az osztályzatokat.

A tanulmány szerzői, Helen Wang és Jiaxin Pei szerint a vezetéknevünk kezdőbetűje alapján hátrébb lévő diákok alacsonyabb osztályzatokat kaphatnak, és kevésbé udvarias megjegyzéseket kapnak a dolgozataikon. A kutatók 2014-es őszi szemesztertől 2022-es tavaszi szemeszterig gyűjtött adatokat elemeztek, és az eredményeket általánosíthatónak tartják különböző oktatási intézmények és tanfolyamok között.

A sorrenden múlik minden

A tanárok által használt programok gyakran ábécé sorrendbe rendezik a diákok dolgozatait, ami befolyásolhatja az osztályzatokat. Az A-E kezdőbetűjű vezetéknevek tulajdonosai átlagosan 0,3 ponttal magasabb osztályzatot kaphatnak, míg a névsor végén lévők 0,3 ponttal alacsonyabbat. Ha a tanárok fordított sorrendben javítanak, az eredmények megfordulnak. Ez a különbség bár csekélynek tűnhet, de hatással lehet a diákok tanulmányi átlagára és motivációjára.

Elfogy a türelem és a koncentráció

A tanárok fáradtsága és a koncentráció csökkenése az egyik fő oka annak, hogy a névsor elején lévő dolgozatokra jobb jegyeket adnak. Az online rendszerek elterjedése miatt gyakran előfordul, hogy a dolgozatok ábécé sorrendben jelennek meg, ami tovább növeli a sorrend áldozatává válás esélyét. A kutatók javaslata szerint több oktató egyidejűleg történő javítása segíthet elkerülni a fókuszvesztést és az igazságtalan eredményeket.

(Borítókép: AnaBGD / Getty Images Hungary)