A közelgő nyárias idő előjelei

Európa jelentős részeit jelenleg egy ciklonális mező uralja, ami csapadékos, hűvösebb időt hozott, de hamarosan visszatér a nyárias meleg. Magyarországon több megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a kiadós esők és zivatarok miatt, és ez a helyzet szerdán az ország keleti részeire is kiterjed.

Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa szerint egy jelentős csapadéktömb érkezik a térségbe, és a hét közepén a hideg idő is mélypontját éri. A nedves légtömegek kedd délután és este érkeznek, és szerdáig országos esőzésekre kell számítani. A felhős, nedves időben a hőmérséklet 11-21 fok között alakul, de a nyugat-dunántúli tájakon akár 10 fok alá is csökkenhet.

Szerdán a viharos szél mellett 13-17 fokra, a Dunántúlon és Budapest környékén pedig csak 7-13 fokra melegszik a levegő. A változás azonban nem várat magára sokáig, mivel a ciklonális mező csütörtöktől az Atlanti-óceán felé sodródik, megszűnik a csapadék, és péntektől jelentős felmelegedés kezdődik. Ez a meleg Afrika irányából érkező légtömegeknek köszönhető.

A hétvégén az április végi átlaghoz érünk, a jövő hét elején pedig 21-26, majd 23-28 fok közötti nyárias időre számíthatunk. A legmelegebb nap május elsején várható, de a következő napokban ismét változás következik, a ciklonális mező visszafordul, és május 2-3. környékén újra hűvösebb, esősebb időjárásra kell készülni.