Schadl-Völner-per: A titokzatos tanú szerint a gálavacsorák után szabadultak fel a nyelvek

A Schadl-Völner-per keddi tárgyalásán a 1. számú, titkos tanú beszámolt arról, hogy a végrehajtói kar belterjes, és a gálavacsorák után, a ginek és a viszkinek hatására szabadultak fel a nyelvek.

A Külügyminisztérium alkalmazottjaként és egyetemi oktatóként dolgozó, valamint az Országgyűlés Hivatalában is állományban volt, diplomata beosztásban lévő 63 éves férfi 2017 környékén kezdett érdeklődni a végrehajtás iránt, és már ismerte az akkori igazságügyi minisztert, Trócsányi Lászlót. 2018-ban letette a végrehajtói vizsgát és Szabó Balázs végrehajtó mellett kezdett dolgozni végrehajtó-helyettesként a monori irodában. Szabó Balázst a bíróság korábban már meghallgatta, aki a nyomozati anyag szerint védelmi pénzt fizetett Schadl Györgynek a kinevezéséért cserébe. Schadl és Völner Pál egykori igazságügyi miniszterhelyettes tagadták, hogy pénzt kaptak volna Szabótól. Szabó és öt másik végrehajtó 2023 májusában bűnösnek vallotta magát, és felfüggesztett börtönbüntetéssel megúszta az ügyet, elismerve, hogy 190,5 millió forintot adott át Schadlnak.

A tanú kezdetben azt állította, hogy csak Monorra kerülése után találkozott Schadl Györggyel, de később emlékezett, hogy Schadl részt vett a végrehajtói szakvizsgájának bizottságában 2018-ban. A bíróságon sok részletre nem emlékezett, amit azzal magyarázott, hogy sokat dolgozott és nem foglalkozott a részletekkel. A bíró, Tóth Erzsébet felhívta a figyelmét, hogy korábban, az ügyészségi kihallgatáson többet mondott, mire a tanú azt válaszolta, hogy azok csak információk, nem tényálláshoz tartozó részletek.

A tanú beszámolt arról is, hogy a korrupciós ügy kirobbanása után egy büntetőszakos ügyvéddel beszélt, és lejegyzetelte a hallottakat, amiket később az ügyészségnek is átadott. A bíró azonban nem értette, hogy ha korábban lejegyzetelte az információkat, miért nem emlékszik most semmire a bíróságon.

A tanú azt is elmondta, hogy többször pályázott saját végrehajtói irodára, de sosem nyert, és ma is csak végrehajtó-helyettes. Az ügyészségen tett vallomásában azt mondta, hogy a kinevezett végrehajtóknak vissza kellett osztaniuk a pénzt Schadlnak. A monori irodát, ahol dolgozott, 2020-ban hagyta ott, de nem tudta megmondani, miért, csak annyit, hogy kevésnek tartotta a fizetést.

A bíró szerint a tanú bejáratos volt az Igazságügyi Minisztériumba, vagy legalábbis az ott dolgozók körébe. A tanú ezt részben megerősítette, elmondva, hogy az akkori igazságügyi minisztert, Trócsányi Lászlót a felsőoktatásból ismerte, de Völner Pált csak szakmai rendezvényeken látta.

A vádirat szerint Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, aki cserébe befolyását használva intézte Schadl kéréseit, például a végrehajtói kinevezéseket. Schadl ezt a pénzt azoktól kapta, akiket a pozícióba segített, összesen 970 millió forintot szerezve így, míg Völner Pálnak 83 milliót juttatott. Hétből hat végrehajtó a bíróságon is elismerte, hogy pénzért cserébe kaptak segítséget a pozíciókhoz.

A tanúvallomásában a tanú azt állította, hogy a végrehajtóknak "tejelniük" kellett Schadl Györgynek a kinevezésekért, és egy esetben 70-80 millió forintot kellett fizetnie egyiküknek az irodájáért. Azonban konkrétumot nem tudott mondani, azt hajtogatta, minderről csak pletyka szintjén hallott.

A per 2023. február 17-én kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. Az első három előkészítő ülésen a huszonkét vádlott nyilatkozott arról, lemond-e a tárgyalásról, és elfogadja-e az ügyészség javaslatát. Tíz vádlott – köztük hat bírósági végrehajtó – döntött úgy, hogy beismeri bűnösségét. A bíróság az esetükben május 4-én hozott ítéletet: a vádlottakra másfél és két év közötti, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, a korábbi bírósági végrehajtókat öt évre eltiltotta a végrehajtói munkától, kettejük esetében pedig vagyonelkobzást is elrendelt.

Sz. Balázs egyike azoknak a megvádolt végrehajtóknak, akik tavaly februárban az előkészítő ülésen bűnösnek vallották magukat. Az ügyükben jogerős ítéletet idén februárban hozott a Fővárosi Ítélőtábla, ahol Sz.-t 1 év 6 hónap börtönbüntetésre, valamint 5 milliós pénzbüntetésre ítélte.

A tizenkét vádlott – köztük a három fővádlott, Schadl György, Völner Pál és R. Róbert – a februári előkészítő ülésen tagadta bűnösségét, esetükben ezért a Fővárosi Törvényszék tárgyalásra utalta az ügyet.