Meta szóvivőjét 6 év börtönre ítélték Oroszországban

Hat év börtönbüntetésre ítélte az orosz katonai bíróság a Meta szóvivőjét, Andy Stone-t, aki ellen terrorizmusra uszítás jóváhagyása miatt emeltek vádat.

Andy Stone, a Meta szóvivője ellen Oroszország már korábban körözést adott ki, és most a bíróság távollétében hat év börtöntüntetésre ítélte. A vád a terrorizmus „népszerűsítése” és „igazolása” volt, ami a Facebook és az Instagram gyűlöletbeszédre vonatkozó szabályainak megváltoztatására utal. A Meta, amely a Facebookot, az Instagramot és több más platformot is üzemeltet, ezen szabályokat azután módosította, hogy Oroszország 2022 elején megtámadta Ukrajnát.

A változtatások eredményeként a Meta feloldotta az erőszakra uszítás tilalmát az orosz katonák esetében, ami lehetővé tette, hogy az Instagramon és a Facebookon erőszakosabb tartalmak jelenjenek meg. Ezt követően a nevezett platformokat betiltották Oroszországban.

Stone ügyvédje felmentést kért az ítélet ellen, és a tervek szerint fellebbezni fognak. A szóvivő korábban jelezte, hogy az engedmény átmeneti, és hogy a cég továbbra is tiltja az orosz civilek elleni erőszakra való felhívások közzétételét. Az orosz kormány azonban nem volt túl elnéző a tiltás feloldása után, és néhány hónappal azután, hogy orosz tisztviselők körözési listára helyezték Stone-t, a moszkvai bíróság februárban elfogatóparancsot adott ki ellen több terrorizmussal kapcsolatos vád miatt.

Az eljárás, amelyben Andy Stone-t a kormány által kijelölt ügyvéd képviselte, mindössze két tárgyalás után, négy nap alatt zárták le. A szóvivőt eredetileg terrorista és szélsőséges tevékenységre való nyilvános felbujtással és a terrorizmus nyilvános igazolásával vádolták, ugyanakkor az első vádpontot később ejtették.

Stone büntetését akkor kell megkezdenie, ha belép Oroszország területére, ami a jelenlegi helyzet tükrében valószínűtlennek tűnik. A Meta vezérigazgatója, Mark Zuckerberg már 2022 áprilisa óta nem léphet be az országba. Ezen felül szélsőséges szervezetnek nyilvánították a vállalatot, Oroszországban pedig blokkolták a Facebook és az Instagram elérését.