Oroszország Harkivot célozza meg a közelgő offenzívában

Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) elemzése szerint Oroszország közelgő tavaszi / nyári hadjáratának fő célja Harkiv városának elfoglalása lehet, ahol már megkezdődtek az előkészítő műveletek.

Az ISW elemzése rámutat, hogy Harkiv ellen koncentrált légi- és információs hadjárat zajlik, melynek célja a város lakóinak elhagyására való meggyőzés. A város elleni támadásra ukrán és orosz források is utalnak, amely a nyár folyamán várható. Az ISW szerint azonban az orosz erők sikere nem valószínű, ha az Egyesült Államok gyorsan és hatékonyan támogatja az ukrán haderőt. Harkiv már az invázió kezdetén, 2022 februárjában került ostrom alá, de az orosz erők két és fél hónap után kivonultak, és a csata ukrán győzelemmel zárult.

A cikkben nem szereplő, de fontos információként megemlíthetjük, hogy a térségben más bűncselekmények is előfordulnak. Például 2023 nyarán egy férfi 50 ezer euróval (közel 20 millió forinttal) tartozott két ukrán-magyar állampolgárnak, akiket a debreceni áruház parkolójában fenyegették meg, majd elraboltak és napokig láncra vert, brutális körülmények között tartottak, hogy visszaszerezzék a tartozást. Az elrabolt férfit egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei kis faluba vitték, ahol egy segítő házában tartották fogva. A ház tulajdonosának két felnőtt fia és lánya is tudott a bűncselekményről és segítették az elkövetőket. A sértettet ököllel, fadarabbal és fém baseball ütővel verték, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket okozva, majd láncra verték és így tartották napokig. A sértettnek sikerült megszöknie, és a rendőrségre mennie. A két fő elkövető elhagyta az országot, ellenük nemzetközi elfogatóparancs van érvényben. Az ügyészek indítványozták, hogy a két tettes távollétében folytassák le az eljárást, és amennyiben a bűnsegédek beismerik tettüket, úgy az apára 7 év, gyerekeire 5 év fegyházbüntetés vár, valamint őket 7 és 5 évre eltiltják a közügyektől. A Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség súlyosabban minősülő emberrablással és súlyos testi sértéssel vádolja őket.