Átszakadt a frontvonal Ukrajnában, az oroszok előrenyomulnak

Az orosz erők áttörték a frontvonalat az Ocseretine térségében, és jelentős területeket hódítottak meg néhány nap alatt. Az ukrán és nyugati források is megerősítik, hogy a térséget védő ukrán katonák nehéz helyzetben vannak.

Az oroszok gyors előrenyomulása már múlt héten kezdődött, amikor Sztyepovétől / Berdicsitől Ocseretinéig minimális ellenállás mellett haladtak át, és mostanra a település nagy részét elfoglalták. Az orosz Rybar elemzőház szerint az orosz katonák birtokukba vették a 3000 fős település vasútállomását, és a falu északnyugati részén helyezkednek el, így gyakorlatilag teljes ellenőrzésük alá vonták Ocseretinét.

A Bild újságírója, Julian Röpcke, német OSINT-elemző és ukrán források alapján megerősíti, hogy Ocseretine nagy része orosz kézen van, és kritikusan szól a kialakult stratégiai helyzetről. Röpcke szerint az első védvonalban harcoló ukrán katonák feladták a szektor védelmét, ami lehetővé tette az oroszok számára, hogy rövid idő alatt jelentős területeket foglaljanak el. A 47-es gépesített gyalogsági dandár jelenleg is harcot folytat a faluért.

Röpcke idéz egy ukrán katonát is, aki szerint az oroszok már olyan donbaszi falvakat ostromolnak, ahol korábban sosem voltak jelen, és ezek a települések eddig békésen éltek. Az ukrán katona segítséget kér a helyzetre való reagáláshoz.

Ezzel párhuzamosan Ukrajna nyugati támogatása is akadozik. Németország bejelentette, hogy 400 FFG BATT UMG típusú páncélozott járművet küldenek Ukrajnának, azonban a technikai eszközök gyártásával kapcsolatos problémák miatt a járművek darabszáma csökkenni fog, és a beígért transzfer időpontja is csúszik. A 315 millió euró értékű fegyvertranszfer-megállapodást a német kormány finanszírozza, de az első gépeket most júniusra ígérték, mivel az amerikai beszállítóktól származó alkatrészek beszerzése bürokratikus akadályokba ütközött. Korábban az Egyesült Államok már küldött néhány BATT UMG-t Ukrajnának, de ezek páncélvédettsége nem érte el a legtöbb nyugati MRAP szintjét, így nem voltak alkalmasak harctéri feladatok ellátására. Az FFG azt ígérte, hogy a frissen gyártott modelleknél már orvosolni fogják ezt a problémát.

A konfliktus geopolitikai vetületei is érzékelhetők a régióban. A hvg360 jelentése szerint egy Belaruszból érkező műsorvezetőnőt, Nadja Szasszt, aki az európai titkosszolgálatok gyanúja szerint férjével, Oleg Volosinnal együtt az orosz befolyásolási hálózathoz tartozhat, nem engedték be Magyarországra. Szasszt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren ellenőrizték, majd egy éjszakát fogdában töltött, másnap pedig kitoloncolták az országból. Információk szerint adatai szerepeltek a Schengeni Információs Rendszerben, mely a biztonsági kockázatok kezelésére szolgál az EU-ban. Szassz férje, Oleg Volosin, aki korábban Ukrajna moszkvai nagykövetségén dolgozott, 2023-ban hazaárulással vádolták meg Ukrajnában, és az amerikai kormányzat szankciók alá helyezte, mivel állításuk szerint az FSZB irányítása alatt tevékenykedik.

A geopolitikai feszültségek hatásai a luxuspiacra is kiterjednek. A szuperjachtok eladásai 2023-ban visszaestek, mivel a hosszú várólisták, az emelkedő költségek és legfőképpen az orosz oligarchák szankciói gátat szabtak a keresletnek. Az új szuperjachtok (30 méternél hosszabb jachtok) eladásai tavaly 17%-kal csökkentek, és a 2023-as évben 203 új szuperjachtot adtak el. A legnagyobb szuperjachtok szenvedték el a legnagyobb csapást, a 200 méternél hosszabb jachtok eladásai 40%-kal estek vissza, ami részben az orosz vásárlók piacról való kiesésének köszönhető. Az új eladások csökkenése ellenére nőtt a befejezett jachtok száma, ami a világjárvány idején megrendelt jachtokat jelenti, amelyeket csak most bocsátanak vízre. A szuperjachtok flottája folyamatosan növekszik, jelenleg közel 6000 szuperjacht van, ami a 2002-es szám háromszorosa.

Ukrajnában a háború mellett a belső politikai helyzet is feszült. Az ukrán korrupcióellenes ügynökség gyanúsítottként kezeli Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert egy állami földek illegális megszerzésével kapcsolatos nyomozásban, amely mintegy 7 millió dollár értékű ügyben folyik. A Nemzeti Korrupcióellenes Hivatal szerint a miniszter irányította azt a rendszert, amely állami földterület illegális megszerzésére irányult. Amennyiben megerősítést nyer a gyanúsítás, Szolszkij lesz az első miniszter, akit korrupciós ügyben gyanúsítottként neveznek meg Volodimir Zelenszkij államfő ideje alatt. A miniszter és tárcája egyelőre nem kommentálta az ügyet.

A nemzetközi kémkedési ügyek is napirenden vannak, amelyek tovább bonyolítják a geopolitikai helyzetet. Kémkedés miatt letartóztatták a német szélsőjobboldali párt, az Alternatíva Németországért (AfD) EP-képviselőjelöltjének asszisztensét, aki információkat osztott meg a kínai hírszerzéssel és kémkedett a Németországban élő kínai ellenzéki személyiségek után is. Az AfD szerint a vádak „nagyon nyugtalanítóak”, és további információkra várnak az ügyészségtől. A nemzetközi kémkedési tevékenységek és a szankciók egyaránt befolyásolják a globális politikai és gazdasági dinamikákat.