Orbán Viktor és a "falusi miniszterelnök" kijelentése vitatott

Orbán Viktor miniszterelnök hétfői nemesgörzsönyi látogatása során azt állította, hogy ő Magyarország első "falusi miniszterelnöke", amit politikai elemzők, Török Gábor és Schiffer András is cáfoltak, Dobrev Klára pedig kritizálta a miniszterelnök országjárását.

Orbán Viktor a hétfői országjárásán Nemesgörzsönyben tett kijelentéseket, amelyek között szerepelt az az állítás, hogy ő lenne az ország első "falusi miniszterelnöke". Ezt a megjegyzést Török Gábor és Schiffer András is kritizálta. Török Gábor szerint a valóságban az első falusi miniszterelnök Nagy Ferenc volt, aki Bissén született és a Független Kisgazda-, Földmunkás- és Polgári Párt elnökének tisztségét töltötte be, míg Orbán Viktor Székesfehérváron született.

A miniszterelnök beszédében azt is említette, hogy a magyar gazdatársadalom és vidék csak tőle várhat segítséget, és hangsúlyozta, hogy cselekvéséhez szavazatokra van szüksége, amelyeket "fegyverként" használna fel.

Schiffer András, a volt országgyűlési képviselő, szintén reagált Orbán Viktor szavaira, megjegyezve, hogy a "falusi miniszterelnök" kifejezést korábban olyan történelmi személyiségek használhatták volna, mint a monoki születésű Kossuth Lajos vagy az őt követő vattai Szemere Bertalan. Továbbá kiemelte, hogy Magyarországnak már voltak falusi születésű miniszterelnökei, például Peidl Gyula Ravazdról vagy Nagy Ferenc Bisséről, és az utolsó ilyen Németh Miklós volt.

Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyékminiszterelnöke, a Facebook-oldalán kritizálta Orbán Viktor országjárását, mondván, hogy a miniszterelnök csak olyan emberek közé mer menni, akik neki dolgoznak vagy a Kubatov-lista alapján válogatták ki őket. Dobrev szerint Orbán Viktor a népet titkolózással, testőrökkel és kordonokkal tartja távol magától, és "aki nincs vele, az ellene van" alapon uralkodik Magyarországon. Ezzel szemben Dobrev Klára az országjárás fontosságát hangsúlyozza, mint lehetőséget új emberekkel, kérdésekkel és gondolatokkal való találkozásra.