Orbán Viktor a legtöbbször említett név a magyar médiában

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság kutatása szerint 2023-ban Orbán Viktor nevét említették a legtöbbször a magyar online médiában, megelőzve a többi politikust, sportolót és médiaszemélyiséget.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 médiafelületen végzett vizsgálata alapján a miniszterelnök nevét 92 ezer alkalommal említették, ami messze a legmagasabb szám a hazai online térben. A magyar politikusok közül Szijjártó Péter külügyminiszter (27 ezer említés) és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (14 ezer) követi őt, míg az ellenzéki oldalról Karácsony Gergelyt említették a legtöbbször, összesen 12 114 alkalommal. A médiaszemélyiségek és sportolók között Tóth Gabi énekesnő (13 985 említés) áll az élen, megelőzve Mészáros Lőrincet (9713) és Szoboszlai Dominik labdarúgót (8703).

A nemzetközi politikai szereplők közül Vlagyimir Putyin orosz elnököt említették a legtöbbször, 49 ezer alkalommal, míg Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 25 ezer, Joe Biden amerikai elnök pedig 15 ezer említést kapott. A sportvilágban két Formula-1-es versenyző, Max Verstappen (13 046 említés) és Lewis Hamilton (9102) vezeti a listát, míg a harmadik helyre Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya került.

A földrajzi nevek terén Magyarország és Budapest áll az élen (191 ezer és 151 ezer említés), a megyei jogú városok közül Debrecen (24 081 említés), a fővárosi kerületek közül pedig Ferencváros (21 444) került előtérbe, amely valószínűleg a Ferencvárosi Torna Clubra utal. Európában Ukrajna (68 548 említés), Oroszország (68 359) és Németország (31 196) a leggyakrabban említett országok, míg a városok közül Brüsszel (33 788), Kijev (21 549) és Párizs (20 268) a legnépszerűbbek. A világ többi részéről Kína (50 893), az Egyesült Államok (46 857) és Izrael (43 290) került a legtöbbször említésre. A nem európai városok között New York (19 765) és Washington (13 656) vezet, de érdekességként megjegyezhető, hogy az NMHH szerint Ázsia volt az elmúlt év második legnépszerűbb "városa" Európán kívül.

Az év során többször kiemelkedett egy-egy közszereplő a mindennapi közbeszédből. Két kiváló kutatónk is jelentős említést ért el: október 2-án Karikó Katalint (682 említés) tüntették ki orvostudományi Nobel-díjjal, másnap pedig Krausz Ferencet (330) díjazták a fizikában elért kiemelkedő munkásságáért. Akadtak lesújtó, tragikus események is, mint például Vágó István (312) volt televíziós műsorvezető, vagy épp a Mount Everest megmászására induló, majd eltűnő Suhajda Szilárd halálhíre (338), akinek hollétéről utoljára május 25-én hallhatott a világ.

A külföldi személyek toplistáján legtöbbet Donald Trump volt amerikai elnök, illetve Benjamin Netanjahu jelenlegi izraeli miniszterelnök is szerepelt. A nemzetközi hírességek között olyan személyeket gyászolt a média, mint a Jóbarátok sorozat szereplője, Matthew Perry (446), Tina Turner (228) énekesnő vagy Elvis lánya, Marie Presley (188).

Az online médiatérben megjelent földrajzi helynevek esetében tízből négy magyar vonatkozású volt. Négy esetben az említés európai országgal vagy várossal, míg a fennmaradó részben a világ többi tájával volt kapcsolatos. A kulturális események is nagy visszhangot váltottak ki. Kiemelkedett Ferenc pápa áprilisi látogatása, a magyar fővárost ekkor csaknem négyezerszer említették. A további magyar helyszíneket illetően háromezernél is több említést főleg a vármegyeszékhelyek, a nagyobb városok és a Balaton értek el.

A külföldi földrajzi neveket elemezve kitűnik a kiemelt jelentőséggel bíró háborúk hírértéke (Ukrajna, Oroszország, Izrael), az Európai Unióhoz (Brüsszel, tagországok és azok fővárosai), illetve a fontosabb külpolitikai partnerekhez (Kína, USA, Törökország) fűződő történések bemutatása. Egyes napok statisztikáit elemezve kiemelkedik többek között Liverpool (460) Szoboszlai Dominik magyar válogatott csapatkapitány szerződése kapcsán, továbbá néhány szomorú esemény helyszíne is, mint például Törökország (725), a februári tragikus földrengés idején vagy Prága (424) a Károly Egyetemnél meggyilkolt és megsebesített emberek miatt.