Jogerősen is nyolc év börtönt kaphat a dél-koreai férfi, aki targoncával akart agyonnyomatni egy munkást

Jogerősen is súlyos büntetésre számíthat az a dél-koreai férfi, aki négy évvel ezelőtt egy komáromi akkugyár építésén zsákba kényszerített, majd targoncával megpróbált agyonnyomni egy mongol munkást. A takarító csak azért nem halt meg, mert a targoncás meghallotta, hogy fájdalmában üvölt a zsákban, és így lebénult deréktól lefelé.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség másodfokon is azt indítványozza, hogy a bíróság hagyja helyben a Dél-Koreába szökő férfi nyolc éves börtönbüntetését és tíz évre történő kiutasítását Magyarországról. A dél-koreai férfi csoportvezetőként dolgozott a telephelyen, míg a mongol férfi takarítóként. Az incidens napján a főnök arra utasította a takarítót, hogy másszon bele egy takarófóliába, majd miután a dolgozó ellenállt, erőszakkal betolta őt a zsákba és intett a targoncásnak, hogy nyomja össze a körülbelül másfél méter magas fóliazsákot.

A targoncát vezető férfi nem volt tisztában azzal, hogy a zsákban valaki van, és csak a takarító kiabálására állt le a művelettel. A dél-koreai férfi és egy másik munkatárs kiszabadította a sérültet, a targoncás pedig riasztotta a mentőket. A támadás következtében a takarító lábai lebénultak, és a sérülései hat hónap alatt gyógyultak, de alsó végtagjainak bénulása miatt nála maradandó fogyatékosság alakult ki.

A dél-koreai állampolgár tagadta a bűncselekmény elkövetését, azt állítva, hogy csak tréfált, és úgy gondolta, a takarító már nincs a zsákban, amikor a targoncást odahívta. A férfi a kihallgatása után Dél-Koreába szökött.

A Tatabányai Törvényszék februárban nyolc év börtönre ítélte az emberölési kísérlettel vádolt külföldi férfit, és tíz évre kiutasította Magyarországról. Az ügyész az ítéletet tudomásul vette, a terhelt védője első körben felmentésért, második körben enyhítésért fellebbezett, míg a Győri Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyását kérte, mert álláspontjuk szerint a férfi bűnös, a büntetés pedig jogos. Az eljárás másodfokon, a Győri Ítélőtábla előtt folytatódik.

(Címlapképünkön a nyomozó hatóság által a helyszíni szemlén készített fotókon az elkövetéshez használt targonca látható.)