Mitch McConnell kiállt Ukrajna mellett és támogatásra szólította fel a republikánusokat

A szenátusi republikánusok vezetője, Mitch McConnell felszólította párttársait, hogy támogassák az Ukrajnának szánt katonai segítségnyújtást, amelynek összege 60,8 milliárd dollár.

Az Ukrajinszka Pravda értesülései szerint az amerikai Képviselőház már elfogadta a támogatási csomagot, amely Izraelnek és Tajvannak is tartalmaz segítséget. A Szenátusban a szavazásra kedden vagy szerdán kerülhet sor, miután 80 igen szavazattal, 19 nem ellenében döntöttek a csomagokról való szavazás mellett. A Szenátusban várhatóan kevesebb ellenállásra talál a javaslat, mint a Képviselőházban, ahol a republikánusok közül többen szavaztak ellene, mint mellette, de a demokraták támogatásával átment a törvényjavaslat.

McConnell a honlapján hívta fel a republikánusokat a támogatásra, hangsúlyozva, hogy az Ukrajnának nyújtott segítség az amerikai elszántság és vezetői hajlandóság próbája. A szenátor szerint, ha nem állnak ki Ukrajna mellett, az amerikai erők konfliktusba keveredhetnek, és ez növelheti a védekezéshez szükséges katonai követelményeket. McConnell kiemelte, hogy a finanszírozás nemcsak Ukrajnát segíti, hanem az amerikai védelmi ipari bázis modernizálását is elősegíti, ami hosszú távú versenyben segíthet Kínával szemben. A támogatás jelentős része amerikai fegyvergyártó cégeknek megy, ezáltal növelve az amerikai kapacitást kritikus lőszerek gyártására. McConnell szerint az Ukrajnának nyújtott segítség Európát is arra ösztönzi, hogy erősítse saját védelmét.

A szenátor a kiegészítő finanszírozás elfogadásának késleltetését kritizálta, mondván, hogy a tétovázás és rövidlátás csak fikción alapul. McConnell szerint a késlekedés nehezíti az orosz agresszió legyőzésének kilátásait, és súlyosbítja az előttünk álló kihívásokat.

McConnell szavai különös súllyal bírnak, tekintettel arra, hogy a Republikánus Párt várható elnökjelöltje, Donald Trump ellenzi Ukrajna amerikai támogatását.