Magyarország lecsúszott a világ legnagyobb sörfogyasztói közül

Egy friss adatvizualizáció szerint Magyarország már nem tartozik a világ legnagyobb sörfogyasztói közé, a rendszerváltás óta jelentősen csökkent az egy főre jutó sör fogyasztás.

A rendszerváltás idején még több mint 100 liter sört fogyasztott évente az átlagos magyar. Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) adatai alapján készült infografika szerint Csehország és Írország vezeti az egy főre jutó sörfogyasztás világranglistáját, míg Magyarország a 90-es évek közepére kiesett az első 15-ből.

Az 1996-os adatok szerint az átlagos magyar már csak kevesebb mint 75 liter sört ivott, ami több mint 25 százalékos csökkenést jelent a rendszerváltás évében fogyasztott mennyiséghez képest. 2020-ra tovább csökkent a fogyasztás, ebben az évben már csak 66,14 liter sör fogyott egy főre vetítve Magyarországon, ami olyan alacsony szint, amit legutóbb 1975-ben regisztráltak.

A 2021-es adatok alapján Csehországban 140,12 liter, Írországban 116,33 liter, míg Ausztriában 110,52 liter sört fogyasztottak egy főre vetítve, míg Magyarország ebben az évben már nem szerepelt a húsz legnagyobb sörfogyasztó ország között. A legnagyobb Európán kívüli sörfogyasztó Panama volt, ahol körülbelül 80 liter sör fogyott egy főre vetítve 2021-ben.

A sörfogyasztás csökkenése mellett a sörözők száma is drasztikusan csökkent Magyarországon, az elmúlt évtizedben a hazai kocsmák fele bezárt.