Ukrajna támogatásának blokkolása a Richter ügyére hivatkozva

A magyar kormány továbbra is blokkolja az Európai Unió közös forrásából származó, Ukrajnának szánt kétmilliárd eurós támogatást, mivel az ukránok megtámadták a Richter gyógyszergyártó vállalatot.

Az Európai Békekeret, amely egy uniós költségvetésen kívüli eszköz, lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy visszatérítést igényeljenek az Ukrajnának átadott fegyverszállítmányok után. A visszatérítés mértéke körülbelül 60 százalék, és a tagállamok 500 millió eurós növekményekkel összesen 6 milliárd euróra emelték a befizetéseket. A kifizetésekhez azonban minden tagállam hozzájárulása szükséges, és a magyar kormány blokkolja a nyolcadik részlet kifizetését, valamint a további részletek lehívását is.

Szijjártó Péter külügyminiszter a luxemburgi ülésen kijelentette, hogy a magyar kormány addig nem járul hozzá a döntésekhez, amíg nem kapnak garanciákat az ukrán féltől az Ukrajnában aktív magyar vállalatok elleni támadások befejezésére és azok meg nem ismétlésére.

A magyar kormány korábban az OTP Bankot érintő ukrán intézkedéseket kifogásolta, amelyeket azóta visszavontak, de a magyar vétó továbbra is érvényben van. Szijjártó Péter szerint az ukránok 14, a Richter által forgalmazott gyógyszer engedélyének visszavonását tervezik, ami szerinte indokolatlan, mivel a Richter nem sértett semmilyen szabályt vagy szankciós intézkedést Ukrajnában, és az oroszországi tevékenysége sem ütközik jogszabályokba.

Szijjártó Péter a helyzetet sportpéldával szemléltette, ahol a rúdugró kétszer nem tudja átugrani az adott magasságot, és harmadszorra mégis magasabbra teszi a lécet, ezzel kritizálva azokat a kormányokat, amelyek alaptalanul optimisták. A külügyminiszter szerint bár a tagállamoknak elvileg lehetőségük van a költségeik egy részének megtérítésére, gyakorlatilag ez nem valósul meg, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy továbbra is támogassák Ukrajnát fegyvervásárlással.

Az OTP Bank esetében a magyar kormány az egyhangú döntés átengedését ahhoz kötötte, hogy az OTP-t szedjék le a háború nemzetközi szponzorainak listájáról. Miután ez megtörtént, már személyes, budapesti találkozót követelt a listát összeállító ügyészségtől és biztosítékot, hogy nem kerül fel újra a bank. Ez tulajdonképpen okafogyottá vált, miután pár napja maga a lista is megszűnt.

Szijjártó Péter a külügyminiszterek luxemburgi ülésén viszont továbbra is magyar vállalatok elleni boszorkányüldözésről beszélt. „Mindaddig, amíg nem kapunk garanciákat az ukrán féltől arra, hogy befejezik és nem kezdik újra az Ukrajnában aktív magyar vállalatokkal szembeni boszorkányüldözést. Addig mi nem tudunk ilyen döntésekhez hozzájárulni” – mondta. Magyarország tehát továbbra is garanciát vár arra, hogy Ukrajna soha többet nem csinál ilyet.