Kína katonai reformokat hajt végre a jövő háborúira készülve

Kína jelentős katonai átszervezésbe kezdett, új egységeket hozva létre a Népi Felszabadító Hadseregben (PLA), hogy megfeleljen a növekvő globális kihívásoknak.

A Nikkei Asia értesülései szerint a PLA-n belül létrehoztak új, független információs, űr- és kiberműveleti egységeket, amelyek a korábban megszüntetett Stratégiai Támogató Erők helyét veszik át. Az új haderőnemek között szerepel az Információs Támogató Erők, amely az információgyűjtésért és -elemzésért, a kommunikációs hálózatok kiépítéséért és a létfontosságú rendszerek védelméért felel. Hszi Csin-ping kínai elnök kiemelte, hogy ezek az intézkedések elősegítik a hadsereg modernizálását és növelik a győzelem esélyét egy esetleges háborúban. A Központi Katonai Bizottság, melynek élén Hszi áll, felel majd az új egységek irányításáért.

Vu Csien, a kínai védelmi minisztérium szóvivője szerint a kibertéri erők kulcsfontosságúak a nemzeti kiberhatárok védelmében, a hálózati behatolások felderítésében és elhárításában, valamint az információbiztonság fenntartásában. Az űrkutatási erők fejlesztése pedig javítani fogja Kína világűrbeli hozzáférését és képességét.

Kína a védelmi költségvetés terén a második helyre lépett elő az elmúlt évtizedben, és ezzel gazdasági és politikai befolyását követően katonai téren is versenyre kel az Egyesült Államokkal. A Pentagon 2023-ban 916 milliárd dollárt, míg Peking 296 milliárd dollárt fordított védelmi kiadásokra, de várható, hogy ez a különbség a jövőben csökkeni fog, mivel Kína dinamikusan növeli a haderőre fordított összegeket.

A PLA jelenleg négy ágból – szárazföldi, haditengerészeti, légi és rakéta –, valamint négy fegyvernemből – információs, űrkutatási, kiber és közös logisztikai támogatás – áll. Az utolsó nagyszabású átszervezés 2015-ben történt, amikor is a modernizálás volt a fő cél. 2023-ban több botrány is érintette a kínai haderőt, korrupciós ügyek miatt számos vezetőnek távoznia kellett.