A júniusi választásokon várhatóan magasabb lesz a részvételi arány

Szakértők szerint a június 9-én egyszerre megrendezésre kerülő önkormányzati és európai parlamenti választásokon a részvételi arány jelentősen magasabb lehet, mint korábban. A kampányidőszak már elkezdődött, és a választópolgárok már tehetnek ajánlásokat a jelöltekre és listákra.

Az önkormányzati és az európai parlamenti választások egyidejű megtartása új helyzetet teremt a magyar választási rendszerben. A választásra jogosultak egyszerre adhatják le szavazataikat polgármesterekre, helyi képviselőkre, fővárosi és megyei listákra, valamint az európai parlamenti listákra.

A hivatalos kampányidőszak már elkezdődött, és a választópolgárok lehetőséget kapnak arra, hogy ajánlásokat tegyenek a képviselőjelöltekre és listákra a június 9-i választásokra.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint az egyszerre tartott szavazás különösen az ellenzéki oldalon okozhat zavart, ahol a párthűség és a pártokhoz való kötődés kevésbé szilárd.

"Elképzelhető, hogy behúzzák az X-et az egyik formációra a listán, azt gondolván, hogy ilyenből úgyis csak egy van, aztán lapozgatnak tovább, és egyszer csak megjelenik ott még egy listás szavazólap" – mondta László Róbert az RTL Híradónak.

Kovalcsik Tamás, a Választási földrajz Facebook-oldal szakértője szerint a kettős szavazás a részvételi arányokon is változtathat. Az önkormányzati és az európai parlamenti választásokon a múltban részben különböző csoportok vettek részt. Az európai parlamenti választásokon főleg a nagyvárosokban, míg az önkormányzati választáson az ezer fő alatti településeken szokott magasabb lenni a részvételi arány.

Az EP-választásokon 2014-ben 29 százalékos volt a részvétel, de Kovalcsik Tamás szerint a kettős szavazás akár 50 százalékra is emelheti a részvételi arányt.

Kovalcsik Tamás említést tett Magyar Péter megjelenéséről is, aki hétfőn jelentette be első önkormányzati megállapodását, és ez is hozzájárulhat a választási kedv növekedéséhez. A politikai színtéren aktív jogász, Magyar Péter a közelmúltban került a figyelem középpontjába, miután drMáriás művész egy provokatív festményen ábrázolta őt, amely a "Magyar Péter rárúgja a magyar rendszerváltások temetőjére az ajtót és keményen bemutat Polke műtermében" címet viseli. A képen Magyar Péter a középső ujját mutatja, ami a politikai feszültségek és a társadalmi elégedetlenség egy formáját szimbolizálhatja.