Ferihegyről visszafordították a Mi Hazánk konferenciájára érkező FSZB-s kémfeleséget

A hvg360 és a hvg.hu információi szerint Nadja Szasszt, aki ismert orosz propagandista Fehéroroszországban, tavaly augusztusban feltartóztatták a Ferihegyi repülőtéren, egy éjszakát fogdában töltött, majd másnap kitoloncolták az országból.

Szassz Budapestre érkezésekor azt állította a hatóságoknak, hogy Soros Györgyről akar filmet forgatni, és egy Mi Hazánk által szervezett konferencián is részt akart venni. Azonban nem engedték be Magyarországra, mert az adatai szerepeltek a Schengeni Információs Rendszer (SIS) adatbázisában.

Szassz férje, Oleg Volosin az amerikai kormányzat szerint az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) embere, és része annak az orosz hálózatnak, amelyet a cseh titkosszolgálat március végén lefülelt. Ekkor derült ki, hogy magyar politikusok is kaphattak pénzt Moszkvából oroszbarát propaganda terjesztéséért. Volosin telefonjának tartalmához egy 2021-es washingtoni útja során juthatott hozzá az FBI, amikor egy repülőtéri átvizsgálása közben lefoglalták a készüléket.

Hazatérve Szassz nyilvánosan bírálta a magyar hatóságokat, azt állítva, hogy „a hivatalos retorikájukkal ellentétben” jobban félnek az általa készített filmtől, mint magától Sorostól, akit vele ellentétben nem tiltottak ki Magyarországról. Azt is hangoztatta, hogy biztosan az amerikaiak utasítására toloncolták ki, noha a Schengeni Információs Rendszer az európai hatóságok által működtetett rendszer, és nincs köze Amerikához.

A Nemzetek szabad Európája elnevezésű tanácskozáson, amelyre Szassz végül nem érkezhetett meg, a Mi Hazánk mellett több európai párt képviselői is részt vettek, köztük a cseh Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD), a bolgár Újjászületés Mozgalom, a holland Fórum a Demokráciáért, a svájci Mass-Voll! és a svéd Alternatíva Svédországért. A konferencia résztvevői végül egy közös nyilatkozatot írtak alá. Érdekességként megjegyezhető, hogy a cseh SPD ma már inkább a Fidesszel keresi a szövetséget, nem a Mi Hazánkkal.