Az EU-s pénzek felfüggesztését kéri Donáth Anna a Magyar Péter hangfelvételei után

Az Európai Parlament szerdai határozatában felszólítja a Bizottságot, hogy ne fizessen uniós pénzt az Orbán-kormánynak a jogállamisági feltételek teljesítéséig – közölte az MTI.

Az Európai Parlament határozatának egyik szerzője, Donáth Anna, a Momentum és a Renew Europe képviselője, három módosítót nyújtott be, amelyek a határozat részévé válnak. A képviselő a módosítókban arra kéri a Bizottságot, hogy fagyassza be az EU-s pénzek kifizetését, érje el a szuverenitásvédelmi törvény felfüggesztését az Európai Unió Bíróságán keresztül, és tegyenek meg mindent azért, hogy a magyar kormány csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

Donáth Anna szerint a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvételek egyértelműen bizonyítják, hogy problémák vannak a magyar igazságszolgáltatás függetlenségével, és ezért a kormány állításait nem lehet komolyan venni. A momentumos politikus szerint azért van szükség az uniós pénzek befagyasztására, mert a kormány könnyen elsikkaszthatná ezeket a forrásokat, ezért kérik azok közvetlenül kifizetését a civileknek, vállalkozásoknak és önkormányzatoknak.

Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója válaszul azt állította, hogy a baloldal azt szeretné, ha a magyar emberek ne kapnák meg a Magyarországnak járó uniós forrásokat, és ezáltal a tanárok is elveszítenék a béremelésüket. Szerinte ez szembe megy a magyar érdekkel és nyílt támadás Magyarország ellen. Erre reagálva Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő a Rtl-nek azt mondta, Momentum ugyanazt csinálja, mint öt éve mindig, a magyar érdekkek ellen politizál.

Donáth Anna egy Facebook-posztban válaszolt Menczer vádjaira, a bejegyzésében azt írta, hogy „az biztosan nem magyar érdek, hogy uniós pénzből próbálják építeni a saját klientúrájukat, miközben a jogállam már olyan állapotban van, hogy egy miniszter kitöröltetheti a nevét ügyészségi iratokból.” Majd hozzátette, hogy a „magyar érdekekről egyvalaki biztos nem oktathat ki másokat: az EU-ban orosz érdekeket képviselő, a magyar és az európai adófizetői pénzeket folyamatosan elsikkasztó Orbán-kormány”.