Dobrev Klára: a szociáldemokrata-zöld koalíció biztos pont az ellenzéki oldalon

A szociáldemokrata-zöld koalíció biztos pont, az egyetlen olyan erő az ellenzéki oldalon, mely mindenütt ott van az országban, és nem csupán le akarja váltani Orbán Viktor rendszerét, de azt is tudja, mit fog utána csinálni – jelentette ki Dobrev Klára, a DK-MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője egy kampányrendezvényen, Egerben.

Dobrev Klára szerint 2022-ben nem az ellenzéki összefogás bukott meg, hanem az önfeladás és az ellenzéki egységbe vert ék okozta a kudarcot. A Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd az elmúlt években sosem adta fel a küzdelmet Orbán Viktorral és a Fidesszel szemben, és ma már olyan erős politikai közösség, mely nélkül nem lehet az Orbán-rendszert leváltani. A politikus hangsúlyozta, hogy koalíciójuk nélkül nem lehet az Orbán-rendszert leváltani.

Dobrev Klára kijelentette, hogy nem kalandorok vagy politikai celebek, hanem egy megbízható baloldali erőt képviselnek, mely tisztességes, igazságos, európai Magyarországot akar, és készen áll a kormányzásra. Hozzátette, hogy a támogatók között vannak azok a milliók, akik minden nap összeszorított foggal tűrik a jelenlegi helyzetet.

A politikus szerint a jelenlegi kormány bukása hamarabb bekövetkezhet, mint sokan gondolnák, mivel a megélhetési válság súlyos, és az egészségügyi ellátás, az oktatás, a vízgazdálkodás, a műemlékvédelem és a szociális szféra is tönkrement. Dobrev Klára szerint Magyarország Európát az árakban érte utol, miközben Orbán Viktor a "legfontosabb szövetségeseinknek üzent hadat" és támogatja a putyini háborús agressziót.

A DK-MSZP-Párbeszéd európai parlamenti listavezetője rámutatott, hogy Orbán Viktor vidéki kampánykörútja során nem veszi észre, hogy a rendszere recseg-ropog. Kormányzása alatt 500 ezer kisgazdálkodó adta fel a munkáját, és az uniós agrártámogatások 80 százaléka néhány nagybirtokos családhoz kerül. Dobrev Klára szerint az orbáni szuverenitás csak arról szól, hogy "úgy lophassanak és tehessék tönkre az országot, hogy abba senki se szól bele".

Egerben a fideszeseknek sincs mire büszkének lenniük, mivel az emberek rosszabbul élnek, mint négy éve. Dobrev Klára szerint aki belátja, hogy a kormánypártokra szavazni ma már idejétmúlt és ciki, az Pál Györgynek, a DK-MSZP-Párbeszéd közös polgármesterjelöltjének adja a voksát.

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke szerint a hatalmon lévő politikai erő "meghajlítja a gerincet és megmérgezi az országot gyűlölettel", és a szociáldemokraták, szocialisták és zöldek szövetsége reményt ad. Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese szerint az ország bajban van, a kormány teszi tönkre és veszélyezteti a biztonságát. Vadai Ágnes arra kérte a választókat, hogy a baloldal jelöltjeire szavazzanak, akik korábban bevitte az országot az EU-ba és a NATO-ba, és akik garanciát jelentenek arra, hogy Magyarország szabad és biztonságos hely legyen a jövőben is.

Dobrev Klára Facebook-bejegyzésében kritizálta Orbán Viktor kampányát, mondván, hogy a miniszterelnök titkolózással, testőrökkel és kordonokkal tartja távol magától a népet. "Orbán Viktor már csak olyan emberek közé mer menni, akik neki dolgoznak vagy a Kubatov-lista alapján válogatták ki őket" – fogalmazott. A kormányfő kampányát nem hirdették meg előzetesen, és a független médiát kizárták a rendezvényekről. Dobrev Klára felhívta a figyelmet arra, hogy a 2018-as és a 2019-es választások előtt még nyilvánosak voltak a kampányrendezvények, de már a 2022-es országgyűlési választás kampányában is titokban járta az országot Orbán Viktor, és a sajtó közelébe sem engedték.

Ezzel szemben Rákay Philip, aki korábban a Fidesz-szimpatizánsok száma miatt állt ki Orbán Viktor mellett, arról számolt be, hogy a médiaszakmában tapasztalt ellenséges hangulatot követően, a Z+tv egyik műsorvezetője, Lilu (Kovalcsik Ildikó) által gerjesztett hangulatban összehívták a vezetőséget és számon kérték rajta szereplésemet. Rákay Philip szerint a magyar médiavilág egyik irányítója azt mondta neki, amíg pozíciót visel, tesz róla, hogy „Rákay még portásként se dolgozhasson” a szakmában.