Letartóztatták a budapesti gyermekotthon pedofil nevelőjét

A fővárosi rendőrök őrizetbe vették azt a férfit, aki a megalapozott gyanú szerint két kiskorúval – egy fiúval és egy lánnyal – szexuális cselekményt végzett egy XV. kerületi gyermekotthonban. A nyomozás során kiderült, hogy a férfi egy másik, a gyermekotthonon kívüli kiskorú ismerősével is többször végzett szexuális cselekményt, akit szeszesitallal és kábítószerrel kínált, majd kihasználta a sértett bódult állapotát.

A Fővárosi Főügyészség sajtóközleménye szerint a férfi egy alkalommal, amikor a kiskorú elutasította, meg is ütötte. A nyomozás 2023-ban indult, amikor tavaly tavasszal a férfi – hatalmi helyzetét kihasználva – szexuális cselekményt végzett a felügyeletére bízott kiskorúakkal.

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség indítványt tett a férfi letartóztatására, mivel úgy ítélték meg, hogy a cselekmények súlya és jellege, valamint az elkövetés és a terhelt körülményei alapján fennáll a szökés, a bizonyítás befolyásolásának és a bűnismétlés veszélye. A gyanúsított most legalább egy hónapig fogdában marad, és a végzés egyelőre nem végleges.

A gyanúsítottat szexuális visszaéléssel, valamint kiskorú sérelmére elkövetett szexuális erőszakkal és más bűncselekményekkel gyanúsították meg. A terhelt természetesen már nem dolgozik az intézményben. Az ügyben eljáró nyomozási bíró egyetértett az ügyészség indítványával, és szökés-elrejtőzés, a bizonyítás befolyásolásának és a bűnismétlésnek a veszélye miatt elrendelte a gyanúsított letartóztatását.

A Fővárosi Főügyészség egy másik ügyben is vádat emelt öt ember ellen, akik 2021-ben a X. kerületben verekedtek össze. A két társaság közötti vita fémcsövekkel, késekkel és egy kalapáccsal történő dobálózással fajult el. A dulakodás során egy 31 éves férfi életveszélyes sérüléseket okozott egy másik férfinak. A vádlottak közül a 31 éves férfit életveszélyt okozó testi sértés bűntettével, a többit csoportosan, felfegyverkezve, társtettesként elkövetett garázdaság bűntettével vádolták meg. A 31 éves elkövetővel szemben végrehajtandó börtönbüntetés, egy többszörösen visszaeső garázda ellen fegyházbüntetés kiszabását indítványozták, míg a többi vádlott esetében próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kért az ügyészség. Jelenleg a 31 éves férfi és két társa egy másik ügyben kiszabott, jogerős szabadságvesztés büntetésüket töltik.