Kiakadtak a pesti Wolt-futárok

A Wolt ételfutár-szolgálat munkavállalóival kapcsolatos panaszok egyre növekvő számáról számolt be a sajtó, amelyre a cég reagált, de a futárok és az üzletvezetők tapasztalatai ellentmondanak a vállalat állításainak.

A Wolt ételfutár-szolgálatot érintő panaszokról szóló cikkek után a futárok is megszólaltak, kifejezve nemtetszésüket a helyzettel kapcsolatban. A Világgazdaság cikkére reagálva a Wolt képviselője cáfolta a vádakat, azonban az Index munkatársának tapasztalatai nem egyeznek a cég állításaival. A Wolt elismerte, hogy külföldi munkavállalókat is foglalkoztatnak, és hangsúlyozták, hogy figyelemmel kísérik a vásárlói visszajelzéseket, és szükség esetén lépéseket tesznek a panaszokra reagálva.

A futárok azonban másként látják a helyzetet, sokan panaszkodnak a jellemzően ázsiai vendégmunkásokra, akik nem beszélnek semmilyen nyelvet az anyanyelvükön kívül, munkamoráljuk és higiéniájuk kívánnivalót hagy maga után, és alacsony bérekkel is beérik, ezzel ellehetetlenítve a magyar futárokat. Egy olvasói levél szerint a külföldi futárok száma folyamatosan növekszik, és a Wolt számára ez gazdaságosabb, mivel kevesebb bért kell fizetniük nekik.

A levélíró szerint a külföldi futárok munkavégzése és higiéniai szokásai nem megfelelőek, és az érintkezésmentes átvételek száma is megnőtt. A jellemzően pakisztáni és vietnámi futárokat a levélíró "papucsosoknak" nevezi, és azt állítja, hogy a flottacégek csoportosan alkalmazzák őket, így elkerülve a járulékfizetést. A levélíró szerint a magyar futárok fizetése jelentősen csökkent, miközben a vendégmunkások hajlandóak bármilyen alacsony bérért dolgozni.

Az Index munkatársai egy belvárosi gyorsétteremben is tapasztalták a problémát, ahol az üzletvezető panaszokat sorolt fel az ázsiai futárokkal kapcsolatban. A futárok többsége nem beszélt sem magyarul, sem angolul, és a kommunikáció a mobiltelefon kijelzőjének felmutatásával történt. Az étterem előtt parkoló futárok infrastruktúrát igénybe vevő viselkedése ellenére a Wolt nem intézkedett az üzletvezető panaszai alapján.

: (Forrás: Index)