Az állam közel 4 milliárd forintért vásárolta meg Leisztinger Tamás bányacégét

Az Ormosszén Zrt. állami kézbe kerülésének részletei most váltak ismertté, miután a bíróság döntése értelmében a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közzétette az adásvételi szerződést. A dokumentumokból kiderül, hogy az állam közel 4 milliárd forintot fizetett a cégért, amelynek korábbi többségi tulajdonosa Leisztinger Tamás volt az A2 IT ARAGO Zrt.-n keresztül.

Az Ormosszén Zrt. a borsodi szénmedence barnakőszén-vagyonának kitermeléséért felelős vállalat, amelyet 2022 végén vásárolt meg az állam. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) hosszú ideig nem hozta nyilvánosságra az adásvételi szerződést és a vételárat, amelyeket üzleti titokként kezeltek. Az Átlátszó oknyomozó portál azonban perre ment az adatokért, és nyert is a bíróságon. Ennek eredményeként az MNV közzétette a szerződést, amely szerint az állam 3,958 milliárd forintot fizetett a cégért.

A szerződésben szereplő „Vételár4” összege azonban ismeretlen maradt, mivel a bíróság engedélyezte azoknak az adatoknak a kitakarását, amelyek egy másik, „Társaság2” néven szereplő céggel kapcsolatosak.

A Meliorációs, Rekultivációs és Környezetrendező Kft. állami tulajdonba kerülése is ebben az időszakban történt, és feltételezhető, hogy ez a cég szerepel a szerződésben „Társaság2” néven. A cég ügyvezetője és székhelye megegyezik az Ormosszén Zrt.-ével, ami tovább erősíti ezt a feltételezést.

Az Ormosszén Zrt. 2022-es pénzügyi beszámolója szerint a cég nettó árbevétele jelentősen nőtt, azonban az adózott eredmény veszteséget mutatott. A cég 1,5 milliárdos állami támogatást is kapott a kormánytól.

Leisztinger Tamás, aki korábban a cég többségi tulajdonosa volt, Magyarország egyik leggazdagabb embere, és a kormánymédia által a „baloldal vörösbárójaként” emlegetett személy. Az elmúlt években több alkalommal is együttműködött az Orbán-kormánnyal. Korábban MSZP-közeli nagyvállalkozónak könyvelték el, 2010 után azonban számos cége, köztük a 19 magyarországi szállodát üzemeltető Hunguest Hotel-lánc, Fidesz-közeli pénzemberekhez került, például Mészáros Lőrincnél landolt.

A Meliorációs, Rekultivációs és Környezetrendező Kft. mögött álló másik vállalkozás, a CRATIS Ingatlanbefektető és Szolgáltató Zrt. kapcsolódik egy ciprusi offshore céghez, amelynek tulajdonosi hátterében Leisztinger Tamás cégbirodalmához köthető személyek állnak.

Az MNV gyakran hivatkozik üzleti titokra, amikor közérdekű adatok kiadását tagadja meg. Az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud weboldal segítségével azonban bárki könnyen igényelhet közérdekű adatokat az állami és önkormányzati intézményektől. Az Ormosszén Zrt. azután került állami tulajdonba, hogy a kormány hétpontos energia-veszélyhelyzeti csomagjába bekerült a szénbányászat és lignitkitermelés fokozása is, amely mellett barnakőszénprogram is indult.