Szellemcápák: Az autonóm lopakodó tengeralattjárók új generációja

Ausztrália új tengeralattjárója, a "Ghost Shark", vagyis szellemcápa, a Védelmi Minisztérium fejlesztésében készült, és képes lesz teljesen önállóan, lopakodva csapást mérni az ellenséges csapatokra.

Ausztrália egy különleges robot-tengeralattjáró programon dolgozik, amely a jelentések szerint egy évvel az ütemterv előtt halad. A "Ghost Shark" nevű különleges tengeralattjáró a hadipar számára készül, és az első prototípus átadása után további három ilyen modell érkezése várható.

A fokozódó indo-csendes-óceáni térségi feszültségek miatt Ausztrália növelte védelmi kiadásait. Az Ausztrál Királyi Haditengerészet jelenleg az Egyesült Államokkal, Nagy-Britanniával és esetleg Japánnal együttműködve dolgozik a nagy hatótávolságú nukleáris támadó tengeralattjárók beszerzésén.

A Ghost Shark egy autonóm, személyzet nélküli működésre képes szerkezet, amely lehetővé teszi, hogy a területeken személyzet nélküli járőrözést végezzen, ezzel növelve az őrjáratok képességeit.

Az első prototípus megalkotása három évig tartott, de még így is egy évvel a tervezett cél előtt fejeződött be. A Ghost Shark kisebb méretű, mint a hagyományos tengeralattjárók, mivel nincs szükség legénységre, nyomásálló hajótestre, hangtompító eszközökre és az életben maradáshoz szükséges felszerelésekre. A gépeket és az elektronikát vízálló modulokba helyezték.

A tervek szerint a Ghost Shark lehetővé teszi az Ausztrál Királyi Haditengerészet számára, hogy lopakodó, nagy hatótávolságú autonóm tenger alatti hadviselést hajtson végre felderítő, megfigyelő és csapásmérő képességekkel.

Mark Hammond, a haditengerészet főnöke szerint: "Tengerekkel körülvett nemzet vagyunk, és a szellemcápa egy olyan eszköz, amelyet a haditengerészet számára fejlesztünk, hogy járőrözze és megvédje óceánjainkat, valamint a világgal való kapcsolatunkat."