Arrogáns milliárdosnak nevezte az ausztrál miniszterelnök Elon Muskot

Ausztrália miniszterelnöke, "arrogáns milliárdosnak" titulálta Elon Muskot, miután az X nem volt hajlandó eltávolítani a Sydneyben történt templomi késelésről készült felvételeket.

A BBC szerint a hétfői bírósági ítélet kötelezi Musk közösségi oldalát, az X-et (korábban Twitter néven ismert), hogy távolítsa el a múlt heti Sydney-i támadás videóit. Az ausztrál miniszterelnök, Albanese az ABC Newsnak nyilatkozva bírálta Muskt, aki a kérésre cenzúrával vádolta meg az ausztrál kormányt. "Musk úgy gondolja, hogy ő áll a törvények felett, de a józan ész felett is" – fogalmazott a miniszterelnök.

Az ausztrál független szabályozó hatóság biztosa múlt héten súlyos bírságokkal fenyegette meg az X-et, ha nem távolítják el a késelésről készült videókat. Az X viszont azt állította, hogy a biztos felszólítása és végzése nem vonatkozik rájuk, mivel azok nem az ausztrál törvények hatálya alá tartoznak. A biztos ezért bírósági végzést kért, mivel kiderült, hogy a videókhoz Ausztrálián kívüli felhasználók is hozzáférhetnek.

Albanese sajtótájékoztatón kifejtette, hogy "rendkívülinek" tartja az X döntését, hogy nem hajlandóak eleget tenni a kérésnek. Musk ezt követően a X-et az "egyetlen igazmondónak" nevezte, és bírálta az ausztrál biztosát, Julie Inman Grantet, akit "az ausztrál cenzúra őrének" titulált. Az ausztrál miniszterelnök azonban megvédte biztosukat, mondván, hogy ő az ausztrálok védelmében tevékenykedik.

A platformnak 24 órája van a hétfő esti végzés teljesítésére, és a közeljövőben újabb meghallgatásra is sor kerülhet az ügyben. Az X ellen egy másik eljárás is folyamatban van, amelyet egy másik biztos indított, mivel a közösségi oldal állítólag nem adott tájékoztatást arról, hogyan ellenőrzi és távolítja el a gyermekekkel szembeni online visszaéléseket tartalmazó anyagokat.

Az ABC News egy másik, Ausztráliában történt incidensről is beszámolt, amelyben egy 26 éves szörfös, Augustin Sanchez szenvedett cápatámadást egy tengerpart közelében. Sanchez, aki szerint egy tigriscápa támadta meg, komoly sérüléseket szenvedett, és műtétre lesz szüksége. A férfi hónapokig nem állhat deszkára, de már most nagyon várja, hogy újra szörfözhessen.

A klímaváltozás elleni küzdelem kapcsán az ausztrál Curtin Egyetem kutatói arra a következtetésre jutottak, hogy a kevesebbet szellentő tehenekkel is csökkenthető lenne a metánkibocsátás. A kutatók szerint a szarvasmarha-tenyésztés során a kevesebbet szellentő egyedek kiválasztása jelentősen hozzájárulhat a globális felmelegedés mérsékléséhez. Az ausztrál kormány azonban, annak ellenére, hogy a világ második legnagyobb marhahús-exportőre, és aláírta a párizsi klímaegyezményt, nem állított fel egyértelmű csökkentési célokat a metánkibocsátás csökkentésére, még a 2021-es metánegyezmény aláírása ellenére sem.