A Cybertruck közel 30 millió forintba kerül, de egy egyszerű popszegeccsel javítják a veszélyes „gázpedálját” – videó

A Tesla Cybertruck modelljeinél egy videó által nyilvánosságra hozott hiba miatt a cég ideiglenesen leállította a szállításokat és visszahívta az összes kocsit, mivel a gázpedál díszítőléce balesetveszélyt jelenthet.

A Tesla Cybertruckjainál felmerült egy probléma, amely a gázpedál díszítőlécének lecsúszásával kapcsolatos, ami a pedál előtti szövetpadlóba akadhat, ezáltal komoly balesetveszélyt okozva. A hiba oka a nem megfelelően tapadó ragasztó, amely nem rögzíti kellőképpen a díszlécet a pedálhoz.

A The Verge információi szerint a Tesla már talált megoldást a problémára, és utasításokat küldött a szervizeknek a hibás pedálburkolatok javítására. A javítási folyamat során két különböző protokoll közül választhatnak a szakemberek.

A javítás első lépésként a pedál alja és a betét közötti távolság mérését igényli. Amennyiben ez a távolság több mint 5 mm, a teljes pedálegységet ki kell cserélni. Ha viszont kevesebb, mint 5 mm, akkor a meglévő pedált kell megjavítani, ami egy meglehetősen egyszerű szegecselési folyamatot jelent.

Egy videóban bemutatott módszer szerint a popszegecses javítás mindössze 35 másodpercet vesz igénybe, ha minden előkészület megtörtént. A Tesla egy sablont biztosít a technikusoknak, amely segítségével a pedált és a betétet átfúrják, majd a lyukon keresztül a szegecs rögzíti a pedált a borításhoz.

A Cybertruck ára közel 100 ezer dollár (37 millió forint) lehet, ami majdnem olyan magas, mint egy 7-es BMW-é. Ennek fényében a popszegecses javítási módszer nem tűnik túl prémium megoldásnak. Ezzel egyidejűleg a Tesla jelentős leépítéseket hajt végre, a texasi Austinban lévő gyárában 2688 dolgozót bocsátanak el, ami a vállalat történetének eddigi legnagyobb leépítési hullámát jelenti. A leépítések 2023. június 14-től kezdődő kéthetes perióduson belül zajlanak le, és a vállalat korábbi bejelentése szerint a munkaerő több mint 10%-ától válik meg, ami akár a 20 ezer főt is meghaladhatja. Az Austinban található üzemben kerül sor a Cybertruck modelljeinek gyártására is, de nem részletezték, hogy az elbocsátások pontosan hány gyári pozíciót érintenek.