Csak magában bízzon: ilyen időközönként kell megnézni az olajszintet

Túl kevés az olaj? Szélsőséges esetben akár komoly motorkárosodás is történhet. Az olajszintet ezért rendszeresen ellenőrizni kell, mivel a túl kevés és a túl sok olaj sem tesz jót.

A motor zavartalan működéséhez motorolajra van szükség, amely csökkenti a súrlódást, tömítést biztosít, elvezeti a hőt és megtisztítja a motort az égésmaradványoktól. Az Auto Bild szerint sok autós csak a szervizlátogatások alkalmával ellenőrzi az olajszintet, pedig fontos lenne rendszeresen saját magunk is megtenni ezt.

A helyes olajszint méréséhez a motor melegnek kell lennie. A leállítás után egy percet várni kell, hogy az olaj visszagyűljön az olajteknőbe. Az olajmérő pálca segítségével, amely általában narancssárga vagy sárga fogantyúval van ellátva, ellenőrizhetjük az olajszintet. A modern autóknál, ahol nincs pálca, a fedélzeti számítógépen keresztül lehet lekérni az olajszintet, bár a menü útvonala modellenként eltérő.

A mérőpálcát először tisztítani kell, majd visszahelyezni és újra ki kell húzni az olajszint ellenőrzéséhez. Az olajfilmnek a mérőpálcán jelölt minimum és maximum között kell lennie.

Ha az olajszint a minimumhoz közel vagy az alatt van, azonnal pótolni kell. A töltőnyílás általában a motor szelepfedél tetején található, és a töltési mennyiség a tartály szintjétől és a használati utasítástól függ. A minimális és maximális jelölések között általában egy liter olaj van, de fontos lassan tölteni és várni egy percet az újramérés előtt.

A motorolaj szintjét gyakrabban kell ellenőrizni, mint túl ritkán. Javasolt minden harmadik tankoláskor megtenni ezt, kivéve a nagy olajfogyasztású, régebbi autóknál, ahol minden benzinkúti látogatáskor érdemes. Hosszabb utazások előtt is mindig ellenőrizni kell az olajszintet.