Ilyen lett volna a Mónika show, ha megjelenik az ördög és elszabadul a pokol

Feltámadóban vannak az ördögűzős filmek? Ezt túlzás lenne állítani, mert a Russell Crowe főszereplésével készített A pápa ördögűzője és Az ördögűző: A hívő is borzalmasan sikerültek, Zs-kategóriásak lettek, és a rémisztgetés helyett inkább fájdalmas élményt nyújtottak.

A Shudder nevű streamingszolgáltató április 19-én bemutatta a Late Night with the Devil című ausztrál próbálkozást, amely igazi vérfrissítést hozhat a megszállós, természetfeletti filmek rajongóinak. A film egy found footage horrorfilm, amely a Night Owls with Jack Delroy című késő esti talkshow utolsó, rémesen elsült adásának felvételét mutatja be. A történet a 70-es évek Amerikájában játszódik, ahol a műsorvezető, Jack Delroy (David Dastmalchian) a felesége halála után próbálja újraéleszteni a nézettségben szenvedő műsorát. A halloweeni különkiadásban olyan vendégeket hív meg, akikben benne van a potenciál, hogy valami olyasmit mutassanak Amerikának, amit élő egyenes adásban még nem látott az ország.

A film készítői, Colin Cairnes és Cameron Cairnes a feszültségépítésre helyezték a hangsúlyt, és a retro tálcán tálalt felvezetés mellett a műsorvezető szektás hátterét is bemutatják. A szereplőgárda összességében nem rossz, a másvilággal kommunikáló Christou (Fayssal Bazzi) és a szkeptikus Carmichael Haig (Ian Bliss) karakterei mélyítik a konfliktust. A parapszichológus June (Laura Gordon) és a szektából kimentett Lilly (Ingrid Torelli) karakterei is fontos szerepet játszanak a történetben.

David Dastmalchian, aki korábban mellékszerepekben tűnt fel többek között a Dűne, az Oppenheimer, a 2021-es Suicide Squad és A sötét lovag filmekben, most a Late Night with the Devil főszereplőjeként brillírozik. Ingrid Torelli, a fiatal színésznő is kiemelkedő alakítást nyújt, minden megmozdulása és tekintete azt sugározza, hogy valami nincs rendben a karakterével.

A film vizualitása a 70-es évekbeli hangulatot idézi meg, és bár a készítők egy mesterséges intelligenciával kapcsolatos kisebb botrányba keveredtek, a Late Night with the Devil mégis ügyesen szállítja az élményt. A háttértörténetben és a főhős múltjában még több kiaknázandó lehetőség lett volna, de a film így is katartikus élményt nyújt. A horror műfajában kísérletező alkotásnak számít, és a legtöbb csavarja működik is.

A Late Night with the Devil remélhetőleg egyrészes zsánerfilm marad, és nem próbálják franchise-ba erőszakolni. A fórumokon kutakodva kiderül, hogy a főszereplő műsorvezető által látogatott elit férfiklub, a Bohemian Club a valóságban is létezik, és sokkoló információkat lehet róla megtudni.

7,5/10