Szerbiai tragédia: a halálbüntetés visszaállításának lehetősége

Szerbiában egy kétéves kislány, Danka Ilić tragikus halála váltott ki heves társadalmi reakciókat, és a politikai vezetés a halálbüntetés visszaállításának lehetőségét fontolgatja.

A szerbiai Bor városában történt eset kapcsán két férfi került őrizetbe, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megölték a kislányt. Az egyikük beismerő vallomást tett, de a holttestet mégsem találták meg a megadott helyen. A rendőrség, a tűzoltók és a hegyimentők is részt vettek a keresésben, de eddig eredménytelenül. A tragédia kapcsán a szerb államfő, Aleksandar Vučić "szörnyeknek" nevezte a gyilkosokat, és a nemzeti összefogásról beszélt. A közösségi médiában és a bulvársajtóban azonban sokkoló részletekkel és dezinformációkkal találkozhatott a közvélemény, ami miatt a szerb belügyminisztérium is figyelmeztetett a hamis információk terjesztésének veszélyeire. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy a boszniai rendőrség három embert vett őrizetbe, akik valótlanul állították, hogy Dankát fogva tartják. Emberi jogi aktivisták a #neucestvujem és #neklikcem hashtagekkel hívták fel a figyelmet a felelősségteljes tájékozódás fontosságára.

Vučić elnök a halálbüntetés visszaállításának lehetőségét is felvetette, amelyet több szerbiai lap is támogatott. A halálbüntetés 2002 óta nem része a szerb büntető törvénykönyvnek, az utolsó kivégzést 1992-ben hajtották végre. A visszaállításához alkotmánymódosítás és népszavazás szükséges lenne. A szerb államfő a belgrádi iskolai lövöldözésre is utalt, amelyben egy 13 éves fiú több embert megölt. A halálbüntetés eltörlése Európában közmegegyezés része, és nincs elrettentő ereje a súlyos bűncselekmények számának csökkentésében. Vučić óvatosan fogalmazott, tudatában annak, hogy a nemzetközi jogi kötelezettségek miatt valószínűleg nem lesz változás ebben a kérdésben. Európában jelenleg csak Belaruszban alkalmazzák a halálbüntetést, Oroszországban pedig moratórium van érvényben. Magyarországon 1990 óta nincs halálbüntetés, és az uniós tagság, valamint több nemzetközi egyezmény sem teszi lehetővé annak visszaállítását.

Ellentmondó adatok láttak napvilágot a Danka Ilić-ügy egyik fő gyanúsítottjának testvére, egy negyven éves férfi halálának körülményeiről. A belgrádi Igazságügyi Orvostani Intézet megállapította, hogy a férfit megverték a rendőrségi fogdában, és ez okozta a halálát, míg a rendőrség természetes halálról számolt be. A férfi és édesapja azért került előzetes letartóztatásba, mert segítettek a bátyjának, Dejan Dragijevicsnek a kislány holttestének áthelyezésében. A férfi még az előzetes letartóztatás első éjjelén, hajnali háromkor halt meg a bori rendőrállomáson.

A nyomozást nehezíti, hogy a gyanúsítottak nem beszélnek, így hiába keresik a kislány holttestét, az a mai napig nincs meg. A közeljövőben azonban megtörheti a hallgatását a kislány meggyilkolásával vádolt egyik gyanúsított, Srdan Jankovics, aki a vízművek szolgálati autóját vezette március 26-án Banjsko Poljéban. Az eddig hallgatással védekező férfi a múlt héten azt kérte, hogy hivatalból rendeljenek ki mellé védőügyvédet az eddigi jogi képviselője helyett. Az ügyészség abban bízik, hogy az újonnan kirendelt ügyvéd hatására a férfi megszólal. Ezen túl a zajecsari felső ügyészség elrendelte a Danka Ilicset elütő autó törvényszéki szakértő általi átvizsgálását is.

A kislány meggyilkolása egész Szerbiát mélyen megrázta, a gyerek eltűnését követően Szerbia soha nem látott erőket mozgósított a kislány felkutatására, gyakorlatilag az egész ország, ezenkívül az Interpol és az Europol is a kis Dankát kereste.