Kőbányán szakad az ellenzéki egység

A Momentum önállóan indul a kőbányai önkormányzati választáson, miután nem sikerült megállapodniuk a DK-val és az MSZP-vel az együttműködésről. Stemler Diána, a Momentum kőbányai képviselője szerint a DK-MSZP paktum nehezíti az ellenzéki győzelmet, és a helyi szocialista alpolgármester, Somlyódy Csaba személye is konfliktust okozott.

A Momentum kőbányai szervezete az elmúlt évben azon dolgozott, hogy az önkormányzati választás után továbbra is ellenzéki többség legyen a kerületben, és a polgármesteri posztot is elnyerhesse az ellenzéki jelölt a Fidesszel szemben. Stemler Diána a Facebookon azt írta, hogy a Momentum visszalépett a polgármesterjelölti választáson, hogy ezt az esélyt segítsék.

Stemler szerint a tárgyalások az óbaloldali pártokkal nem vezettek eredményre. Azt állítja, hogy a DK és az MSZP már minden, gyakorlatban szinte alig létező mikropárttal megegyezett, jelölti helyeket ígérve nekik. A Momentum csak egy feltételhez ragaszkodott: nem akarták, hogy Somlyódy Csaba, aki 2019-ben a közös ellenzéki polgármesterjelölt volt, de a választást nagy különbséggel elvesztette, ismét bekerüljön a testületbe.

A Momentum korábbi polgármester-jelöltje szerint a DK először elfogadta ezt a feltételüket, de a megegyezés aláírása előtt kiderült, hogy Somlyódynak odaígérték a kerületi lista második, biztos befutó helyét és egy alpolgármesteri pozíciót. A Momentum ezután is próbált konstruktív maradni, és felajánlották, hogy koordináltan induljanak, de ezt az ajánlatot már válaszra sem méltatták.

Stemler Diána hangsúlyozta, hogy számukra motiváló, hogy nem kell a Fidesszel közösen kormányzó pártokkal együtt indulniuk, és tiszta kézzel, tiszta szívvel fognak Kőbányáért dolgozni. Kőbányát jelenleg a fideszes D. Kovács Róbert vezeti, a DK pedig már bejelentette kihívóját, Mustó Géza jelenlegi alpolgármestert.

  1. június 9-én önkormányzati és európai parlamenti választások lesznek Magyarországon, április 20-án hivatalosan is elindult a kampányidőszak.

A Momentum előzőleg felajánlotta a koordinált indulást is, de ezt az ajánlatot már válaszra sem méltatta a két párt. Stemler Diána a Facebook posztjában részletesen írt az együttműködést szerinte gátló, általa korruptnak nevezett alpolgármesterről, Somlyódi Csabáról. Azt írta: ”nem akartuk, hogy a mi hátunkon felkapaszkodjon és bekerüljön a testületbe”.

Az MSZP-s politikus Somlyódi 2019-ben volt a közös ellenzéki polgármesterjelölt, de a Momentum politikusa szerint “gyorsan kiderült, hogy alkalmatlan erre a feladatra (...) a választást nagy különbséggel elvesztette, de alpolgármester lett a fideszes D. Kovács Róbert mellett”. Stemler a hvg.hu kérdésre azt is elárulta, Somlyódi felügyelete alatt a kerületi vagyonkezelőnél elszaporodtak a szerintük aggályos beszerzések, az alpolgármester pedig vitás helyzetekben a fideszes álláspontot védte. Stemler szerint a DK “átverte” őket, mert Somlyódynak odaígérték a kerületi lista második, biztos befutó helyét, noha a Momentum kikötötte, vele nem akarnak közösködni. Kerestük reakcióért az MSZP-t és a DK-t is, ha válaszolnak, megírjuk.

Korábban, március elején a hvg.hu is írt arról, hogy a Momentum megállapodott a DK-val az önkormányzati választásra készülve, és ennek része volt, hogy a Momentum, a Párbeszéd, a DK és Karácsony Gergely is támogatnak bizonyos polgármesterjelölteket. Például a X. kerületben a DK-s árnyék-belügyminiszter Mustó Gézát – ez Stemler szerint nem változott, vagyis a Momentum nem indít saját polgármester-jelöltet, képviselőjelölteket viszont igen.

A Závecz Research Intézet április első felében készített kutatása szerint a Fidesz a legerősebb párt, a választókorú népesség 25 százalékos támogatottságával, míg a DK a második helyen áll 13 százalékkal. A Momentum és a Kétfarkú Kutyapárt 5-5 százalékos támogatottságot élvez, ami négy-négyszázezer támogatót jelent. A biztosan elmenő és pártot választók körében a Fidesz 34 százalékon, a DK 22 százalékon, míg a Momentum 8 százalékon áll. Az EP-listák támogatottságát tekintve a Magyar Péter pártjának EP-listája jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban.