Google által készített időjós mesterséges intelligencia

Új mesterségesintelligencia-modellt fejlesztett ki a Google, amely gyorsabban és olcsóbban képes előre jelezni az időjárást a hagyományos módszereknél – számol be a Live Science.

A SEEDS nevű szoftver hasonlóan működik a generatív MI-modellekhez, amelyek szöveg alapján változatos tartalmakat készítenek, és nagy nyelvi modellekhez, mint amilyen a ChatGPT is.

Az időjárás előrejelzése komplex feladat, mely során számos tényezőt kell figyelembe venni. Ezek a tényezők olyan szélsőséges természeti katasztrófákhoz is vezethetnek, mint a hurrikánok vagy a hőhullámok, melyek egyre gyakoribbak a klímaváltozás hatására. A Google által fejlesztett SEEDS modell éppen ezeknek a jelenségeknek a megjóslására törekszik, ami életeket menthet.

A hagyományos előrejelzések során a meteorológiai szolgálatok számos lehetséges kimenetelt térképeznek fel, és az átlagukat adják ki végső előrejelzésként. Bár ez a módszer megbízható a mindennapi időjárás megjósolásában, a szélsőséges időjárási események előrejelzésére már kevésbé alkalmas. A Google szerint egy 1 százalék valószínűséggel bekövetkező természeti katasztrófa előrejelzéséhez akár 10 ezer forgatókönyvet kellene felállítani, amire a szolgálatoknak nincs kapacitásuk.

A mesterséges intelligencia azonban képes lehet sokkal gyorsabban dolgozni, így a jövőben előre jelezheti az ilyen eseményeket. A Google állítása szerint az üzemeltetési költségek is elhanyagolhatóak a hagyományos módszerekhez képest.