Mit és mikor nem szabad inni nagy hőségben

Bár a nyár még várat magára, fontos tudnunk, hogy a társasági összejövetelek alkalmával milyen italok fogyasztása ajánlott kerülni a nagy hőségben.

A nyári hónapokban a társasági összejövetelek alkalmával gyakran kerül sor alkoholtartalmú italok fogyasztására, azonban kevesen vannak tisztában azzal, hogy ez az időszak különösen veszélyes lehet az egészségre. A kiskegyed.hu által közölt információk szerint a forró napokon a magasabb százalékú alkoholos italok fogyasztása káros hatással lehet az egészségre.

Az Amerikai Rákkutató Társaságban megjelent tanulmány szerint a tengerparti vagy hegyvidéki nyaralások során a hűtött alkoholos italok, különösen a magas alkoholtartalmúak, egészségkárosító hatásúak lehetnek.

A Providence-i Egyetem szakértői szerint a fehérbor az egyik legrosszabb alkoholfajta, amit a nyári szezonban fogyaszthatunk. Az orvosok figyelmeztetnek a napfény bőrre gyakorolt káros hatásaira és a rák kialakulásának kockázatára. A kutatások szerint akár egy pohár bor fogyasztása a hőségben növelheti a melanoma kockázatát akár 13 százalékkal is. A fehérbor ráadásul elnyomhatja a vitaminok és antioxidánsok bőrvédő tulajdonságait.

Nyáron gyakran fogyasztunk alkoholt "egészségtelen" ételek, mint a chipsek, gyorsételek és egyéb zsíros rágcsálnivalók társaságában, ami súlygyarapodáshoz és a szervezet gyengüléséhez vezethet. A csökkent immunitás miatt a szervezet fogékonyabb lehet a fertőzésekre.

A sörrel kapcsolatban is érdemes óvatosságra inteni. A gyengébb alkoholtartalmú italok, így a sör is, hajlamosak kiszárítani a szervezetet, különösen a hőségben. Az alkohol negatív hatással van a keringési rendszerre, és növeli a strandon bekövetkező súlyos balesetek, például a fulladás kockázatát.

A nyár során tehát ajánlott mértékkel fogyasztani az alkoholt, és előnyben részesíteni az egészséges ételeket és italokat.