Baranyi Krisztina az MKKP fővárosi listájának élén

Baranyi Krisztina, a ferencvárosi polgármester, elfogadta a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) felkérését, hogy vezesse a párt fővárosi listáját.

Baranyi Krisztinát március 14-én kérte fel az MKKP, és rövid időn belül két másik ellenzéki párt is megkereste hasonló ajánlattal. Az, hogy Baranyi végül az MKKP felkérését fogadta el, nem volt meglepő, tekintettel arra, hogy március 15-én már felszólalt az MKKP rendezvényén. A hírt Baranyi Krisztina egy picivel hamarabb jelentette be Facebook-oldalán, ahol azt írta, hogy pártlistán kell szerepelnie ahhoz, hogy továbbra is a Fővárosi Közgyűlés tagja szeretne lenni, ami számára egy kényszerpálya.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt nem mindennapi módon, egy képet töltve fel, jelentette be, hogy listájukon Baranyi Krisztina lesz az első, akit Kovács Gergely és Döme Zsuzsanna társelnökök, majd Nagy Dávid pártigazgató követ. A protesztpárt képéhez röviden csak annyit írtak, köszönik a ferencvárosi polgármester bizalmát és hogy elfogadta a listavezetői pozíciót, megjegyzésként pedig még annyit fűztek hozzá, „ha valakinek, akkor neki a Fővárosi Közgyűlésben a helye!”

Baranyi Krisztina kijelentette, hogy ez a döntés nem jelent pártelköteleződést, tehát nem fog versenyezni senkivel. Ugyanúgy független polgármester marad, ahogy eddig, és a saját meggyőződése szerint szavaz majd, ahogy korábban is tette. Egyik politikai erő sem kért ennek ellenkezőjére, nincs kötelező szavazási magatartás. Ezzel Ferencvárosnak önálló képviselete lesz a fővárosban.

De mi az a kényszerpálya, amiről Baranyi beszél?

A parlament még tavaly decemberben szavazta meg azt a mi hazánkos javaslatot, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjait ne a kerületek polgármesterei adják, hanem egy fővárosi listára leadott szavazatok alapján osztják ki az elinduló pártok között. A javaslatot végül csak a Fidesz–KDNP képviselői szavazták meg, az ellenzék ellenezte – az MSZP részt se vett a szavazáson –, míg a javaslatot benyújtó Mi Hazánk pedig tartózkodott.

Ezután az ellenzéki pártok kényszerhelyzetbe kerültek és ismét felmerült az összefogás kérdése, azonban az végül nem valósult meg: a Momentum, az LMP és a Jobbik kijelentette, hogy ők külön listán fognak indulni, míg a Demokratikus Koalíció a végig közös listát követelő MSZP-vel és a választáson eddig mindig csak szövetségben induló Párbeszéddel szövetkezett.

Ugyanakkor kerületi szinten több helyen is szorosabb az együttműködés a 2022-es választáson együtt induló pártok között, hiszen több kerületben is előválasztással döntötték a közös polgármesterjelölt sorsáról, azonban épp a Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Demokratikus Koalíció Hegyvidéken nem tud megegyezni.

Miután a hegyvidéki előválasztást az ellenzéktől mindig külön induló kétfarkúak jelöltje, Kovács Gergely társelnök nyerte, a kerületi DK-t vezető Élő Norbert bejelentette, hogy ő is elindul polgármesterjelöltként, mivel szerinte az MKKP nem a Fidesz, hanem az ellenzék leváltásán dolgozik, több kerületben való indulása pedig a Fidesz malmára hajtja a vizet, míg Kovács és Donáth Anna Momentum-elnök a DK-t vádolta meg a Fidesz segítésével.