Szőnyeg alá söpörhetik a Balog Zoltán eltávolítását célzó egyházi eljárást?

A Református Egyház tíz tagja a Zsinati Bírósághoz fordult Balog Zoltán püspök elmozdítása érdekében, több egyházi törvény megsértése miatt. A kegyelmi botrányban érintett püspök lemondott a zsinati elnöki posztról, de püspöki tisztségét megtartotta, amely miatt egyre több református értelmiségi követeli távozását.

A beadványban a tíz egyháztag arra hivatkozik, hogy Balog Zoltán magatartása alkalmas az egyház hitéletének rombolására és az egyház, valamint a társadalom megbotránkoztatására. A kegyelmi botrány kirobbanása után Balog Zoltán egy videóüzenetben ismerte el szerepét a bicskei igazgatóhelyettesnek adott elnöki kegyelemben, de csak a zsinati elnöki posztról mondott le, a püspökségről nem.

Kónya Levente református presbiter, aki aláírta a bíróságnak elküldött kérvényt, szerint egy püspök elleni ilyen ügy talán példátlan. Kónya több lehetséges kimenetellel számol, beleértve az ügy szőnyeg alá söprését, az eljárás évekig tartó húzását, vagy a beadvány formai okok miatt történő visszadobását.

Az RTL megkereste a Református Egyházat és Balog Zoltánt is, de nem kaptak választ. Balog Zoltán februárban mondott le a Magyarországi Református Egyház vezetéséről, de a Dunamelléki Egyházkerület püspöki székét megtartotta. A "Nem hallgathatunk!" című nyilatkozatot, amelyben a lemondását követelik, már százharminc református értelmiségi írta alá, köztük lelkészek, teológusok, és olyan ismert nevek, mint Szabó T. Anna költő, író, Petschnig Mária Zita és Bod Péter Ákos közgazdászok, Papp István és Turbucz Dávid történészek.

A bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese, Kónya Endre volt az, akinek tudomása volt róla, hogy Vásárhelyi János egykori igazgató több gyereket is molesztált az otthonban, és aki megírt egy hamis vallomást az egyik gyerek nevében. A bűnsegéd ezt a hamis vallomást a saját irodájában, a pedofil igazgató jelenlétében akarta aláíratni az érintett gyerekkel, ezért három év négy hónap börtönre ítélték első és másodfokon is. Kónya kegyelmét köztársasági elnöki tanácsadóként Balog Zoltán is támogatta, sőt, az egykori igazgatóhelyettes „régi ismerőseként” találkozott, beszélgetett és imádkozott az akkor már házi őrizetben lévő Kónyával és feleségével - ezután döntött úgy, hogy támogatni fogja a férfi kegyelmi kérvényét. Azóta sem világos, Kónya hogyan mehetett el Baloghoz, miközben házi őrizetben volt, és elvileg nem hagyhatta el az otthonát.

A zsinati bíróság a reformátusok legfelsőbb bíráskodó tanácsa, tíz egyházi és tíz világi bíróból áll, elnöke pedig a zsinati lelkészi és a presbiteri elnöke. Előbbi lemondásáig Balog Zoltán volt, jelenleg ideiglenesen az alelnök tölti be ezt a pozíciót. A kereset elbírálására nyolc napja van a zsinati bíróságnak, utána egy jogtanácsos vizsgálja ki a panaszt maximum 60 nap alatt. Ezután jöhet a tárgyalás, erre azonban már nincs megszabott határidő. Az egyik aláíró presbiter azt mondta az RTL Híradónak: elképzelhetőnek tartja, hogy szőnyeg alá söprik majd a dolgot, vagy elhúzzák az eljárást.