A fél ország elázik ma, de a másik felében sem lesz felhőtlen a tavasz

Április harmadik hétvégéje szürke, hűvös, morózus idővel köszönt ránk, az ország északi és nyugati fele nagy valószínűséggel el fog ázni és a hőmérséklet is mindössze 11 és 17 fok között tetőzik – délen a melegebb értékekkel. A kettősfronti hatás miatt pedig mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyek panaszai felerősödhetnek.

Nagyobbrészt erősen felhős ég várható, rövidebb napos időszakokkal, de az ország keleti, északkeleti tájain naposabb idő valószínű. Főként a Dunántúlon, a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegység nyugati felén valószínű elszórtan kisebb eső, zápor, délután, kora este északnyugaton kis eséllyel az ég is megdörrenhet. A Dunántúlon az északnyugati, az északkeleti megyékben a délnyugati szél élénkül meg, helyenként – záporok, zivatarok nyomán is – megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 17 fok között alakul. Az ország nyugati és északi felére adtak ki egyes számú veszélyjelzést zivatarra, amely az alábbi tizenkét vármegyét érinti: Baranya, Borsod–Abaúj–Zempéln, Fejér, Győr–Moson–Sopron, Heves, Komárom–Esztergom, Nógrád, Pest, Somogy, Vas, Veszprém, és Zala vármegye.

Vasárnap többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de már csak szórványosan várható eső, leginkább a Duna-Tisza közi összeáramlási zónában és a Dél-Alföldön lehet csapadékra számítani. Sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az északi, északnyugati szél. Délután a Dunántúlon 9, 13, máshol 13, 17 fokot olvashatnak le a hőmérőkről.

A kettős fronthatás mindenkit érzékenyen érinthet

Szombaton kettősfronti hatás érvényesül, mind a hideg-, mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak tüneteket. A hideg reggelen ismét felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi bántalmak, melyek tartósak lehhetnek az átlagosnál hidegebb idő miatt. Emellett fejfájás, görcsös panaszok, vérnyomás problémák és keringési panaszok jelentkezhetnek. A szelesebb tájakon élők körében tovább fokozódhatnak a fejfájásos panaszok, a szél ingerlékenységet, nyugtalanságot kiválthat.

A hét további részében is marad a hűvösebb, csapadékos időjárás. Hétfőn keleten esőre, a Dunántúlon napsütésre lehet számítani. Hajnalban a nyugati tájakon akár fagyhat is, napközben 7-14 fok valószínű. Kedden már enyhébb idő jön, de nincs értelme eltenni az esernyőket, ugyanúgy felhős, délutántól csapadékos időre kell készülni. A keleti-északkeleti szél sokfelé élénk, néhol erős lehet.