Honvédelmi miniszter: a haderő-fejlesztésnek szüksége van a tudományos körök támogatására

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és Freund Tamás, az Magyar Tudományos Akadémia elnöke csütörtökön aláírta a Honvédelmi Minisztérium és az MTA közötti együttműködésről szóló megállapodást. A miniszter szerint a veszélyek korában a haderő fejlesztése elengedhetetlen, amit csak a tudományos körök támogatásával lehet megvalósítani.

A honvédelmi miniszter kiemelte, hogy a haderő-fejlesztés számára nélkülözhetetlen a tudományos közösség támogatása. Az együttműködési megállapodás aláírása Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián történt. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy a társadalom ellenállóképességének megerősítése és a hadsereg fejlesztése csak a tudományos körök bevonásával lehetséges.

A miniszter hozzátette, hogy az MTA a leghitelesebb közintézmény, amely még a Magyar Honvédségnél is régebbi múltra tekint vissza. Említette, hogy az MTA-val való kapcsolat már az 1880-as években kezdődött, amikor megalakult a hadtudományi társaság, és számos katona volt az akadémia tagja, bár nevük mára feledésbe merült.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint a mostani megállapodás nem csupán a 2007-ben létrejött együttműködés formális újrakötése, hanem annak mély, tartalmi újragondolása. Az együttműködés az MTA minden szekciójában érezhető lesz, és az oktatás, nevelés, védelemipar, mesterséges intelligencia és kiberbiztonság területén is azonnali hatással bír.

Freund Tamás, az MTA elnöke szerint a tudomány és technika korunkban kiemelkedő szerepet játszik a társadalom, gazdaság és állam működésében. Különösen fontos ez a honvédelem és biztonságpolitika terén. Az akadémia elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a tudományos információk objektív és elfogulatlan értékelése elengedhetetlen a politikai döntésekben.

Freund Tamás kiemelte, hogy az akadémia szakértői hozzájárulása nélkülözhetetlen a döntéshozók számára, és az akadémia hozzájárulása növelheti a döntések legitimitását és hitelességét. Az elnök szerint a hazai tudományos erőforrások és eredmények hasznosítása nemzeti sorskérdés, amely a biztonság garantálását és a honvédelem erősítését is szolgálja.

Végezetül Freund Tamás megjegyezte, hogy a honvédelemhez kapcsolódó tudományos kérdések annyira sokrétűek, hogy az MTA mind a 11 tudományos osztálya bevonódhat az együttműködésbe.