Karikó Katalin a Rózsavölgyi Szalon vendége volt

Nem gyakori, hogy Nobel-díjas tudós tekinti meg egy színházi előadást, de a budapesti Rózsavölgyi Szalon megtisztelő vendégeként Karikó Katalin is megtekintette "A díj" című darabot.

A Rózsavölgyi Szalon előadásai közismerten meghódítják a közönséget, és a színház közösségi médiában megosztott bejegyzései is nagy népszerűségnek örvendenek. Ezek a posztok gyakran emberközeliségükkel és szeretetteljes hangvételükkel erősítik az olvasók lelkét.

A színház Facebook-oldalán számoltak be arról, hogy Karikó Katalin a meghívásukra látogatott el az előadásra. Az ott töltött idő minden pillanata felemelő élmény volt a számukra. A Nobel-díjas tudós érdeklődött a színház működése, az előadás kiválasztása és a szereplők, valamint a rendező kiválasztásának folyamata iránt.

Az előadás végén Seress Zoltán, aki a darabban Otto Hahnt alakítja, megszakította a tapsot, hogy köszöntse Karikó Katalint, és színpadra hívta. A közönség állva ünnepelte a tudóst, aki beszédében elmondta, hogy bár zavarban van, ha hirtelen kell szólnia, mégis megosztotta gondolatait az előadásról és annak jelentőségéről.

Karikó Katalin a színpadon arról is beszélt, hogy munkája során egyedül dolgozott, így nem kellett megosztania a laboratóriumot másokkal, és nem voltak asszisztensei sem. Emellett kifejtette, hogy a díjak kapcsán mindig gondol azokra a kutatókra és tudós elődökre is, akik munkájukkal hozzájárultak a saját felfedezéseikhez, hangsúlyozva a tudomány közösségi jellegét.

A színfalak mögött a Rózsavölgyi Szalon csapata szintén köszöntötte Karikó Katalint, majd a nézőtérre visszatérve a tudós beszélgetni kezdett a még ott ülő nézőkkel. A színház posztjában kiemelték Karikó Katalin jó humorát és azt, hogy mennyire hálásak neki, hogy eljött az előadásra, és hogy emiatt későbbre halasztotta az Amerikába való visszautazását.

A bejegyzésben említésre került Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikus is, aki szintén megtekintette A Díj című előadást. A színház korábban posztolt róla, hogy Seress Zoltán a tapsot követően megjegyezte, milyen magas az egy négyzetméterre jutó Nobel-díjasok száma a szalonban, amikor Krausz Ferenc is jelen volt.

A Rózsavölgyi Szalon közösségi médiában megosztott bejegyzéseiből kiderül, hogy a színház és a Nobel-díjas vendégek között kölcsönös szeretet és tisztelet alakult ki. Krausz Ferenc korábban üzenetet küldött Karikó Katalinnak, amelyre a tudós most szeretettel válaszolt.