Falkland-szigetek: A taposóaknák paradicsoma

A Falkland-szigetek pingvinlakta strandjai veszélyben forognak, mivel a területen elhelyezett taposóaknákat el kell távolítani. A háború után évtizedekkel a robbanóanyagok még mindig jelen vannak, és most egy aknamentesítési program keretében próbálják megoldani a problémát.

1982-ben a Falkland-szigeteket argentin csapatok szállták meg, és bár a konfliktus mindössze 74 napig tartott, a háború nyomai még ma is láthatók a szigetcsoporton. Az argentin hadsereg akkoriban 20 000 taposóaknát helyezett el a területen, amelyek közül sok még ma is aktív. Emiatt bizonyos partszakaszok már 40 éve le vannak zárva az emberek előtt.

A brit kormány megbízásából zimbabwei szakemberek 2009 óta dolgoznak az aknák felszámolásán, és a cél, hogy néhány éven belül több mint 70 lezárt övezetet tegyenek ismét hozzáférhetővé.

A természetvédők azonban aggódnak, mivel a háborús övezetekből kialakult természetvédelmi rezervátumokban a növény- és állatvilág számára fontos élőhelyek jöhetnek veszélybe. A Yorke-öbölben például, ahol az argentin csapatok először szálltak partra, ismét megtelepedtek az őshonos növények, és pingvinkolóniák is otthonra leltek.

A pingvinek súlya nem elegendő az aknák aktiválásához, így a populáció növekedhetett rekordszámúra. Az aknamentesítés azonban veszélyeztetheti ezt az ökoszisztémát, és felmerül a kérdés, hogy milyen előnyökkel jár az aknák eltávolítása.

A helyi lakosok közül sokan úgy vélik, jobb lenne, ha az aknák a helyükön maradnának, mivel eddig még egyetlen civil sem sérült meg miattuk. A brit kormány azonban az ottawai egyezményhez való csatlakozásával kötelezettséget vállalt arra, hogy a fennhatósága alá eső területeken minden gyalogsági aknát felszámoljon.

A mentesítési munkálatok jelentős környezeti károkat okozhatnak, mivel a robbanószerkezetek helyzete az évek során megváltozhatott, és a dűnevidéket páncélozott gépekkel kellene átszántani, ami károsíthatja az ökoszisztémát. Ennek ellenére a brit kormány folytatta az aknamentesítési programot, és 2020. november 14-én a területet aknamentessé nyilvánították.