Csikos Sándor – A Nemzet Színésze

A kollégák által a Nemzet Színészének választott Csikos Sándor életútját és magánéletét ismerhetjük meg közelebbről ebben az interjúban.

Csikos Sándor gyermekkorát egy orosz orvosnő édes emlékei határozzák meg, aki kockacukorral kedveskedett neki a háború idején, miközben a család puliszkát evett. A háború után azonban nem következett könnyebb időszak, hiszen apja politikai meggyőződése miatt a család osztályidegenné vált, és elvesztették földjeiket. A nehézségek ellenére Csikos Sándor megtanulta, hogy az apró dolgokban is megtalálható az öröm, amit Móricz Zsigmond A boldog ember című regényéből is megerősítést nyert.

A kommunista rendszerben az osztályidegenség miatt a családja és ő is számos megpróbáltatáson ment keresztül, amelyek közül kiemelkedik az 1956-os forradalom idején történtek. A gimnáziumi évei alatt a debreceni Csokonai Színház rendezőinek hatására kezdett el a színészet felé fordulni, bár eredetileg magyartanár szeretett volna lenni.

A főiskolai évei során is megküzdött az előítéletekkel, de végül sikeresen végzett, és olyan tanárok segítették, mint Simon Zsuzsa és Gáti József. Csikos Sándor sosem bánta meg, hogy nem a fővárosban, hanem vidéken ért el sikereket, hiszen Debrecenben mindig azt csinálhatta, amiért a hivatást választotta.

Az első házasságából született fia iránt büszkeséget érez, és az édesanyjával a mai napig szoros baráti viszonyt ápol. A felesége, Várhalmi Ilona halála után nehéz időszakon ment keresztül, de a Nemzet Színésze elismerés híre örömmel töltötte el. A díjat úgy érzi, a vidéki színjátszás elismerése is, amit eddig csak Király Levente és Kóti Árpád kapott meg.

Csikos Sándor számos díjat tudhat magáénak, többek között a Jászai Mari-díjat, Kossuth-díjat, Érdemes és Kiváló művész díjat, Kazinczy-díjat, Csokonai-díjat, Kölcsey-emlékplakettet, A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjét, Debrecen Kultúrájáért-díjat, Pro Urbe Debrecen díjat, Debrecen díszpolgárát és a Mensáros László-díjat. A Nemzet Színésze cím legújabb birtokosa, aki pályája során a debreceni Csokonai Színház tagjaként országosan ismert művésszé vált.